Múzeumok fotósszemmel (1937-1996)

Múzeumok fotósszemmel (1937-1996)

2014. június 17. Mai Manó Ház

Idén is részt veszünk a Múzeumok Éjszakáján, így ismét remek programokkal és érdekes kiállítással várunk Benneteket a Mai Manó Házban. Itt a blogunkon pedig egy igazán különleges bejegyzéssel készültünk e jeles esemény alkalmával, hiszen Variációk rovatunkban ezúttal olyan híres fotográfusok munkáiból válogattunk, akik a múzeumokba és galériákba járó vagy éppen ott dolgozó emberek művészethez való viszonyát örökítették meg. A világhírű kiállítóterekben készült képeken többnyire múzeumlátogatókat láthattok, de a Louvre dolgozói mellett, Ruth Orkin fotóján a 28 éves Woody Allen is feltűnik. 
Támogasd a Mai Manó Házat, vedd meg nálunk a karszalagod! A jegyárusításból befolyt összeg az intézményben maradhat. A szombatra tervezett programjainkat honlapunkon is megtalálod.

Jahan_1947.jpgFotó: Pierre Jahan: Louvre múzeum, Párizs. Nagytakarítás a Nagyteremben, 1947 © Pierre Jahan / Roger-Viollet 

erwitt-madrid.jpg
Fotó: Elliott Erwitt: Spain, Madrid, Museo del Prado, 1995. © Magnum Photos

hcb_gb1951.jpgFotó: Henri-Cartier Bresson: British Museum, London, 1951 © Magnum Photos
VivianMaier_undated.jpgFotó: Vivian Maier: Cím és dátum nélkül, Maloof Collection 

San_FRancisco.jpgFotó: San Francisco, Museum of Modern Art, év nélkül 

woody-allen-at-met-ruth-orkin.jpgFotó: Ruth Orkin: Woody Allen, Metropolitan Museum of Art, New York, 1963 

alfred-eisenstaedt.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Turisták a Louvre-ban, Párizs, 1950 

alecio-de-andrade-louvre.jpgFotó: Alécio de Andrade: Louvre Museum, Paris, 1970

gotthard-Schuh.jpgFotó: Gotthard Schuh: Boys will be Boys, Agnolo Bronzin: A szerelem allegóriája, London National Gallery, 1937

lf_muzej.jpgFotó: Leonard Freed: Hirshorn Art Museum. Washington D.C., 1996.
© Magnum Photos 

(forrás: magnumphotos.com; faciepopuli.com; guzelonlu.com)

Czigány Ákos múzeumok világítórendszereiről készült nagyszerű sorozatát, melyet nemrég a Mai Manó Házban is bemutattunk ITT, a témához szintén kapcsolódó egy másik, 1948-ban készült, mára már klasszikussá vált sorozatot, melyben az utca emberének reakcióit láthatjátok egy kirakatban elhelyezett, női aktot ábrázoló festményre, pedig ITT találjátok.