Kép-kockák #5 - Marc Riboud: Az Eiffel-torony festője (1953)

2014. június 25. Mai Manó Ház

Marc Riboud a Magnum fotósa így emlékezett vissza egyik leghíresebb fotójának készítésére, mely 1953-ban a LIFE magazinban is megjelent: „1953-ban Lyonból Párizsba utaztam. A fővárosban és a fényképezés terén tett első lépéseim ezek. Leicámban egyetlen filmmel sétálok az Eiffel-torony körül, amelyet éppen újrafestenek. Hirtelen észreveszem ezeket az ecsetes akrobatákat és szeretném közelebbről megnézni őket … Felmegyek a toronyra, talán egy óráig is eltart a séta… a kis csigalépcsőről 50mm-es lencsével nem tudok közeli vagy nagylátószögű felvételeket készíteni, ezért csak egyetlen lehetőségem marad: a megfelelő pillanatra várni. A kényszer és a korlátozott lehetőségek valójában szerencsét hoztak nekem, ezért ezeknél a kontaktoknál könnyű volt a választás, pedig ez nem mindig van így. A legjobb fotó magára vonja a figyelmet, ahogyan a megfelelő húr pengetése is kellemes a fülnek. „Néhányan azt kérdezik tőlem: - Kértél engedélyt a festőtől? Azt válaszoltam: - Te jó Isten, nem. Ha megszólítottam volna őket, azzal azt kockáztattam volna, hogy megcsúszom és lezuhanok". (…)


Fotó: Marc Riboud: Painter on the Eiffel Tower, Paris, 1953.  

Life-tou-eiffel.jpgFotó: A LIFE magazinban megjelent Riboud-fotó, 1953

Riboud az 1953-ban készült Az Eiffel-torony festője című fotóját már a Mai Manó Házban is bemutattuk, míg 2014-ben, egy igazán különleges kiállítás keretében a Capa Központban az elfényképezett filmtekercs összes képkockáját láthattad. 

Magnum_Riboud_Contactsheets.jpgFotó: Marc Riboud: Contact Sheets

A 14 évvel korábban megjelent a Voguenak fényképezett mára már ikonikussá vált divatfotót, melyet Erwin Blumenfeld a kor egyik legnagyobb modelljével szintén az Eiffel-torony korlátain készített ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása