II. világháborús fényképezőgépet találtak a rókalyukban

2014. július 03. Mai Manó Ház

UPDATE! Csak nemrég derült ki, hogy hoax volt a II. világháborús fényképezőgép története.

Az amerikai Mark D. Anderson százados és barátja a luxemburgi Jean Muller történész éppen fémdetektorokkal kutatott az 1944-ben indult ardenneki offenzíva leletei után a Kehmen határában található hegyoldalban, mikor egy ú.n. rókalyukat találtak. A németek által később lövészároknak használt, mélybe épített fedezékben egy amerikai katona, Louis J. Archembeau személyes tárgyait, köztük a fényképezőgépét találták meg, benne egy filmtekerccsel. A 317. gyalogezred C századában lövészként harcoló, Chicagóban született, francia felmenőkkel rendelkező Louis J. Archambeaut 1939. október 31-én sorozták be az amerikai hadseregbe. A szintén katona Mark D. Anderson a különleges történelmi felfedezés után Terry D. Janes barátját hívta segítségül. Archembeau családtagjai a The Trouble Shooter oldalán megjelent írás után keresték meg Janest, akinek elmondták, hogy a halotti anyakönyvi kivonat szerint Archembeau holttestét 1945. február 23-án találták meg. 

archambeau001.jpgFotó: Louis J. Archembeau, c. 1944

Az ardenneki offenzíva a Harmadik Birodalom utolsó ellentámadása volt. Az ütközet Belgium, Luxemburg és Németország területén zajlott, és 1944. december 16-án indult, mikor a német csapatok 25–30 km mélyen törtek be az amerikaiak vonalai mögé. Az öt hétig tartó harcokban közel 89.000 amerikai katona esett el. Muller elmondása szerint Archembeau csapatát váratlanul, egy rövid pihenés közben érte a támadás, de egyelőre a küldetésük pontos okát nem sikerült kideríteniük.
Mai bejegyzésünkben azokat a hetven éve készült, de csak nemrég előhívott fényképeket láthatjátok, melyek a második világháború tragikus eseményének lenyomatát őrzik. 

archambeau002.jpgFotó: Louis J. Archembeau, c. 1944

archambeau003.jpgFotó: Louis J. Archembeau, c. 1944

archambeau004.jpgFotó: Louis J. Archembeau, c. 1944

archambeau005.jpgFotó: Louis J. Archembeau, c. 1944

A megtalált fényképezőgép:

WWII6.jpg

(forrás: troubleshooter.com; viralnova.com; wikipedia.org)

Roger Fenton egyike volt az első haditudósítóknak, a 159 éve készült háborús fényképeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása