Három éve indult a Mai Manó Ház blogja

2014. augusztus 01. Mai Manó Ház

Pontosan három évvel ezelőtt, 2011. augusztus elsején indítottuk útjára a Mai Manó Ház blogját, Mai Manó 1892-ben megjelent A fényképészetről című írásával. Azóta 1271 fotográfiai témájú bejegyzés született oldalunkon. A naponta frissülő blogunk látogatottsága folyamatosan növekszik, az indulás óta már több mint 6.000.000 oldalletöltést mutatnak a blog.hu statisztikai adatai. Érdemes azt is megjegyezni, hogy ennek több mint felét - egészen pontosan 3.400.000 kattintást - az utolsó egy évben regisztráltuk. Örülünk és büszkék vagyunk arra, hogy a Facebook oldalunkon is ilyen sokan szeretitek az idén 120. születésnapját ünneplő Mai Manó Házat. A nemrég indított új rovataink - mint pl. a Kép-kockák, a Pulitzer-díjas képek történetét vagy éppen a fotóművészet leghíresebb szerelmespárjait bemutató sorozatok - mellett a jövőben is igyekszünk a fejlécünkben található népszerű rovatainkat folytatva minden nap érdekes és értékes tartalommal megjelenni.
Szülinapi posztunkban - a korábbi kategóriákat eggyel bővítve (a legtöbb hozzászólás) - az elmúlt év leg-leg-leg bejegyzéseit mutatjuk meg nektek. 

haromevesMMH.jpg

A bejegyzéseket a fotókra kattintva találjátok!

A legnézettebb bejegyzés – Urbán Ádám: Faludy György és Fanny (18+ videó)
Rengetegen, több mint kilencvenkétezren voltatok kíváncsiak Urbán Ádám sorozatára, aki a kisfilmben látható felvételeivel a 2002-es Sajtófotó pályázaton társadalomábrázolás és portré kategóriákban nyert díjakat. A költőt és feleségét ruhátlanul is megjelenítő sorozathoz Faludy négysoros verseket is írt.

urban_adam2.jpgFotó: Urbán Ádám
"Sokan vannak, kik erről mit se tudnak, vagy háborognak, ha nézik, pedig egyedül ezt nevezem szerelemnek a lepedőnktől föl az egekig.” (Faludy György) 

A legvitatottabb bejegyzés – Portfólió - Joel-Peter Witkin (1939) 18+
A blog indulása óta többször is került fel olyan anyag az oldalunkra, amiről mindenkinek volt markáns véleménye, így volt ez idén is Joel-Peter Witkin képeinek bemutatásakor, akinek fotográfiai valóban nem egykönnyen befogadható és élvezhető művek, mert szinte mániákus következetességgel csak az élet sötét oldalával foglalkoznak és azt jelenítik meg különböző formákban.

18.jpg

A legtöbb lájkot kapott bejegyzés – Fotó-dokumentumok #111
Elképesztően elhúzott, több mint tízezer lájkot kapott Fotó-dokumentumok rovatunk 111. része, ahol Farkas Tamás fotóján a három testvért; Latinovits Zoltánt, Bujtor Istvánt és Frenreisz Károlyt láthatod. 

Farkas_BFL_retrophotocollection.jpgFotó: Farkas Tamás: A három testvér: Latinovits Zoltán, Bujtor István, Frenreisz Károly, MTI, 1966(?) (forrás: http://stefan2001.blogspot.com/)

A legtöbb visszajelzés – II. világháborús fényképezőgépet találtak egy rókalyukban
A hároméves történetünk során idén nekünk is sikerült egy álhírbe belefutni, amire később olvasóink hívták fel a figyelmünket. Az eredeti hír magyar nyelven a blogunkon jelent meg, majd másnap az index.hu és az MTI is átvette, így viszonylag rövid idő alatt rengetegen ismerték meg a különleges történetet. A Petapixel.com főszerkesztője pár nappal a fotók publikálása után olvasói levelet kapott, melyben sajnos arról tájékoztatták, hogy a történet nem valós.

Foto_4_-_uit_Images_of_War_-_pag_11_-_image_reduced.JPG(forrás)

A letiltott 18+-os bejegyzés – Sally Mann
Mi mindig nagyon figyelünk, hogy milyen fotókat posztolunk Facebook oldalunkra, de sajnos olvasói bejelentésre az elmúlt évben kétszer is figyelmeztetett és letiltott minket 24 órára a rendszer. Sally Mann világhírű fotóját - melyet a Howard Greenberg gyűjteményét bemutató kiállításunkon is láthattatok - találta egy olvasónk szexuális tartalomnak, így a XIX. századi aktfotózás történetét ismertető bejegyzésünk mellett mindkét posztot törölte a Facebook a rendszeréből.

Sally Mann- Vinland.JPGFotó: Sally Mann: Vinland, 1992

A legviccesebb bejegyzés – Nat Farbman (1954)
Áprilisban a NAP FOTÓJA rovatunkban az állatvilágé volt a főszerep, és mindent elsöprő fölénnyel a legmókásabb fotósorozat képzeletbeli fődíját Nat Farbman, a Life magazin fotóriporterének hatvan évvel ezelőtti cicás képei nyerték el.

001nat_farbman1954.jpgFotó: Nat Farbman: California, 1954, Time & Life Pictures/Getty Images

A legtöbb hozzászólás - Eddie Adams leghíresebb fotójának története (18+)
"1969-ben Pulitzer díjat nyertem egy képpel, amelyen egy ember lelő egy másikat... A tábornok megölte a Vietkong-ot, én pedig megöltem a tábornokot a fényképezőgépemmel. A fénykép az egyik legerősebb fegyver a világon, mert az emberek hisznek a fényképeknek, pedig azok hazudhatnak még akkor is, ha nem manipulálják azokat. A fényképek fél igazságokat hordoznak... ... A képem teljesen tönkretette Loan életét, de ő soha nem hibáztatott engem. Azt mondta, hogy ha én nem készítem el a képet akkor elkészítette volna más..."
A bejegyzésben a megrázó sorozat összes képkockáját láthatod.

ea001.jpgFotó: Eddie Adams: Saigon, 1968. február 1. (AP Photo) 

A szerkesztő kedvence: A sötétkamrák titkai - 10 világhírű fotóművész előhívó tálcája 
Napjainkban, amikor a digitális világ fénykorát éli és az analóg korszak letűnőben van, nem meglepő, ha olyan fotográfusba botlunk bele, aki még életében nem látott sötétkamrát. John Cyr fotóművész és fotólaboráns sorozatában ennek a feledésbe merülő folyamatnak a csodálatos vonásait emeli ki. Olyan ikonikus fotográfusok előhívó tálcáját fotózta, mint Ansel Adams, Sally Mann, Elliott Erwitt vagy Sylvia Plachy. 

developertrays_johncyr.jpgFotó: John Cyr

CSAK NÁLUNK!
A kizárólag a Mai Manó Ház blogján megtalálható Tőry Klára A fényképezés nagy alkotói című könyve - mely a fotótörténet első száz évét öleli fel - nagy népszerűségnek örvend a mai napig oldalunkon. Éppen ezért gondoltuk, hogy Pfisztner Gábor a huszadik század világhírű fotóművészeiről és ikonikus fotóiról írt gondolatait - melyek a Mai Manó Házban megrendezett Howard Greenberg és a Magnum gyűjteményét bemutató kiállításokhoz születtek - Tőry Klára könyvéhez hasonlóan a könnyebb áttekinthetőség érdekében nemsokára egy bejegyzésbe is összegyűjtjük. 

Születésnapunkon, tehát a mai nap 11.00 és 19.00 óra között 50%-os kedvezménnyel jöhettek a Mai Manó Házba, ha a pénztárnál a kedvezményes BLOG-jegyet kéritek. És ne felejtsétek el azt sem, hogy az oldalunkon bemutatott fotóművészek albumai megvásárolhatók vagy megrendelhetők a Mai Manó Könyvesboltban (ma 10% engedményt adnak minden könyvre, ha jelzitek, hogy a BLOG-kedvezményt kéritek), és megtekinthetők a nyári szünet után, szeptembertől a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban is.
Köszönjük még egyszer, hogy ilyen sokan olvastok minket, maradjon ez továbbra is így, fotózzatok sokat és látogassátok meg a Mai Manó Házat is! 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása