Bert Hardy, a sajtófotózás egyik úttörője (1913-1995)

2014. augusztus 07. Mai Manó Ház

Mivel Bert Hardy fotóját választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért ma kicsit bővebben is bemutatjuk a sajtófotózás egyik jeles képviselőjének életét. Bert Hardy angol fényképész, a sajtófotózás egyik úttörője 1913. május 19-én született. Egy hétgyerekes, szegény angol munkáscsalád elsőszülött fiaként látta meg a napvilágot London Blackfriars negyedében. Már tizennégy éves korában munkába kellett állnia. Egy gyógyszerész adott neki munkát, aki üzletében fényképészeti cikkeket is árusított. Első fényképeinek egyikén - még kölcsönbe kapott géppel - a nyitott hintóban tovasuhanó V. György királyt és Mária Viktória királynét sikerült lencsevégre kapnia. A fotó sokak érdeklődését felkeltette. Később szabadúszóként alkalmazta a The Bicycle magazin, ekkor vásárolta első, 35 mm-es Leica fényképezőgépét.

Bert-Hardy001.jpgFotó: Bert Hardy: Spanyol táncos, Gibraltár, 1954  © Bert Hardy /Getty Images

Bert-Hardy005.jpgFotó: Bert Hardy: Jampecok, 1954 © Bert Hardy /Getty Images

bert_hardy004.JPGFotó: Bert Hardy: Sirályetetés, 1942 © Bert Hardy /Getty Images

Az utca mozgalmas életét megörökítő, újszerű képei miatt azonnal felfigyeltek rá, alkalmazta az Általános Fényképész Ügynökség (General Photographic Agency), majd megalapította saját, Criterion nevű ügynökségét. Tom Hopkinson újságíró csábította át a harmincas-negyvenes évek vezető illusztrált lapjához, a Picture Posthoz. 1941 februárjától itt jelentek meg az egész világon ismertté vált fotósorozatai a Londont ért légitámadásokról, a háborús angol hétköznapokról. A háborúban az Army Film and Photographic Unit (AFPU) haditudósító egységnél teljesített szolgálatot, ekkor készített fotói közül kiemelkednek az angliai légi csata során készített képek, a szövetségesek normandiai partraszállását, Párizs felszabadítását, valamint a szövetséges hadseregek rajnai átkelését megörökítő felvételek. Méltatói szerint háborús képeinek megrázó ereje éppen abban rejlik, hogy tárgyilagos marad, nem túloz, a legrémesebb dolgokat is a pusztítás, a halál, a szörnyűségek realista életképeiként mutatja be.
A háború után visszatért a laphoz, idővel annak vezető fotósa lett. Lefényképezte a koreai háború legfontosabb eseményeit, London, Liverpool és Glasgow hírhedt nyomornegyedeit. Leghíresebb felvételei közé tartozik egy skót nyomornegyed gyermekeiről 1948-ban készített fotósorozata. Az amatőr fotográfusoknak írott cikkében fogalmazta meg egy életen át vallott tételét: "A jó felvételek készítéséhez nem szükséges méregdrága fényképezőgép." (forrás: mtva.hu)

Bert-Hardy009.jpgFotó: Bert Hardy: Gyerekek a nyomornegyedből, Glasgow, 1948 © Bert Hardy /Getty Images

Bert-Hardy007.jpgFotó: Bert Hardy: Bombázás után, London 

A szélfútta blackpooli tengerparti sétány korlátján ülő két fiatal lányról 1951-ben készített felvételét, amely a háború borzalmait feledni akaró Nagy-Britannia jelképévé vált, szintén egy viszonylag olcsó géppel (Box Brownie) készítette. Az akkoriban merésznek számító fénykép - az egyik lány szoknyáját fellebbenti a szél - bejárta a világsajtót, postai levelezőlapokon árusították, számos könyvbe beválogatták.

bert-hardy003.jpgFotó: Bert Hardy: Várakozó lányok (Blackpooli szépségek), Blackpool, 1951 © Bert Hardy /Getty Images

1957 áprilisában 15 fényképből álló fotómontázst készített a királynő érkezéséről a párizsi Operaházba. Az ötvenes évek végétől 1964-ig reklámfotósként tevékenykedett. Visszavonulása után feleségével, Sheilával a világ zajától távol, egy oxtedi tanyaházban éltek. 1995. július 3-án szívroham okozta halálát. Az újságírók templomában, a híres Fleet Streeten 2008-ban avatták fel emléktábláját, szülőházán, a Webber Streeten szintén emléktáblát helyeztek el.

berthardy1957.pngFotó: Bert Hardy: Erzsébet királynő érkezése a párizsi Operaházba, 1957 © Bert Hardy /Getty Images

berthardy1942.pngFotó: Bert Hardy: Búcsúzás, Paddington Station, London, 1942 © Bert Hardy /Getty Images

ppberthardy 1.jpgFotó: Picture Post címlap, 1942. május 23. 

pp bert hardy.jpgFotó: Picture Post címlap, 1944. július 1.

(forrás: slightlyoutoffocus.com;  jameshymangellery.com; theguardian.com; onlyoldphotography.tumblr.com)

1938 decemberében öt pandát szállítottak Kínából Angliába. A pandák megérkezése után, az akkor 25 éves Bert Hardy fotográfust kérték fel arra, hogy a brit közhangulat fellendítésére készítsen egy sorozatot a londoni állatkert új lakóiról. A sorozat leghíresebb fotóját ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása