Horace Bristol: A meztelen katona (1944)

2014. december 28. Mai Manó Ház

1941-ben, Horace Bristol (1908-1997) hatodikként csatlakozott az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének fotós egységéhez. Edward J. Steichen százados parancsnoksága alatt olyan helyeken dokumentálták a második világháborút, mint Dél-Afrika és Japán. Végül azon a repülőgépen kötött ki ahol a képen látható katona szolgált. A legénység egy mentőakcióban vett részt a Rabaul öbölben. Bristol ekkor készítette fotóját, melyre egy későbbi interjúban így emlékezett vissza:
„ .. Kaptunk egy hívást, hogy fel kell vennünk egy pilótát, aki lent volt az öbölben. A japánok folyamatosan lőttek rá a szigetről és amikor megláttak minket, elkezdtek lövöldözni ránk is. A pilóta, akit lelőttek átmenetileg megvakult, ezért az egység egyik tagja levetette a ruháit és beugrott a vízbe, hogy felhúzza a férfit a fedélzetre. Nem tudott volna úszni rendesen a bakancsában és ruháiban. Amint tudtunk azonnal felszálltunk. Nem vártunk arra, hogy bárki is felvegye a ruháit. Folyamatosan lőttek ránk és minél előbb el akartuk hagyni a helyszínt. A meztelen katona ekkor visszatért a pozíciójába a géppuska kilövő állásba.”

naked_gunner_rescue_at_rabaul_1944.jpgFotó: Horace Bristol: The Naked Gunner, Rabaul, 1944 

A legendás fényképen látható fiatal matróz az amerikai haditengerészet "Dumbo" PBY mentőakció keretében a kép készítése előtt nem sokkal ugrott a vízbe a Rabaul öbölben, hogy társaival megmentse a súlyosan megégett tengerészeti pilótát, akit az ellenséges haderők lelőttek, míg bombázták a japán kézben lévő Rabaul erődöt (New Britain sziget, Pápua Új-Guinea). A japán parti védelem ágyúival lőtte a vízről felszállni készülő repülőgépet. A bátor fiatalember, miután megmentette a pilótát, - anélkül, hogy felvette volna a ruháit - azonnal visszatért a legénységi lövészposztra. A névtelen katonát ez a fotó örökítette meg, miután befejezte hősi tettét. Meztelenül. (fordította: Muflon) 

Idén júniusban több mint hatmillió forintért (25.000 dollárért) kelt el egy árverésen a 38.1x35.56 cm-es fotó egyik példánya.

horace_bristol_verzo.jpg Fotó: Az ikonikus fotó eredetiségét igazoló számozott és a fotográfus által aláírt tanúsítvány.

(forrás: paddle8.com)

Horace Bristol a jakuzák mindennapjait vagy éppen a második világháború szörnyűségeit bemutató sorozatát Portfólió rovatunkban, ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása