Best of Mai Manó Ház (2014)

Best of Mai Manó Ház (2014)

2015. január 04. Mai Manó Ház

Immár hagyománnyá vált, hogy év elején a Mai Manó Ház blogján olvashatjátok évértékelőnket, és így van ez ma is, amikor visszatekintünk az elmúlt 12 hónapra. A korábbi években elnyert Goldenblog és a Hét bloggere díj után tavaly Ti jutalmaztatok meg minket, hiszen 2014-ben közel három és félmillió oldalletöltést regisztráltunk blogunkon. Köszönjük ezt a különleges „közönségdíjat”, bízunk benne, hogy 2015-ben is érdekes, elgondolkodtató vagy éppen szórakoztató tartalmakat találtok a Mai Manó Ház kiállítótereiben és természetesen az online felületein.
Mai bejegyzésünkben megmutatjuk a 2014-ben rendezett legnépszerűbb kiállításunkat, a legsikeresebb eseményünket, a YouTube csatornánk legnézettebb videóját, a leglátogatottabb blogposztokat, a könyvesboltunk és szakkönyvtárunk legkeresettebb fotóalbumát és a legtöbbet lájkolt Facebook bejegyzéseket.

ilmmh.jpg

A legnépszerűbb kiállítás: MAGNUM - ELSŐK

Több mint húszezren látták a földkerekség leghíresebb fotóügynökségének szenzációs kiállításait, amelyek a világon először voltak láthatóak együtt Budapest fotóutcájában. "A világhírű fotográfusok, többek között Robert Capa által életre hívott Magnum Photos képügynökség első, 1955 és 1956 között bemutatott kiállításának anyaga az elmúlt évtizedeket két bőrönd mélyén, az innsbrucki Francia Intézet alagsorában felejtve vészelte át. Éppen ezért a néző abban a kettős szerencsében részesülhetett a Magnum - Elsők című tárlatot megtekintve, hogy egyszerre találkozhatott kiváló, a nyugati fotográfia történetét markánsan meghatározó alkotók munkáival, és szembesülhetett azzal, hogy egy ilyen „időkapszula” mennyire időtálló értékeket őrzött meg."
A kiállításunk - melyen többek között a Gandhi meggyilkolása után pár perccel készült képeket is bemutattuk - a 2014-es év legjobb kiállításait felvonultató TOP5-ös listába is bekerült. 

magnum_elsok.jpgFotó: Andrea Holzherr, a Magnum Photos menedzsere a Mai Manó Házban

A legsikeresebb esemény: FOTÓUTCA FESZTIVÁL

Az első Fotóutca Fesztivál keretein belül 2014. október 9-12. között meghosszabbított nyitva tartás mellett, belépődíj nélkül, egész nap ingyenes programokkal vártuk a fényképezés, a fotográfia iránt érdeklődőket a Nagymező utcában, a Capa Központban és nálunk, a 120 éves Mai Manó Házban. A kiállítások mellett, rengeteg érdekes, a fotográfiához köthető színes programmal készültünk. A terveink szerint jövőre is megrendezésre kerülő eseményen több mint hatezren vettetek részt és a visszajelzések alapján a legsikeresebb eseményünkké tettétek a Fotóutca Fesztivált! Köszönjük!

hirlevel_600x400.png

A legnézettebb YouTube videó (18+): URBÁN ÁDÁM: FALUDY GYÖRGY ÉS FANNY

Faludy Györgyöt és feleségét ruhátlanul is megjelenítő sorozatának felvételeivel Urbán Ádám a 2002-es Sajtófotó pályázaton társadalomábrázolás és portré kategóriákban nyert díjakat. Az alábbi kisfilmet több mint tizenegyezren néztétek meg, mely így az 57 videót tartalmazó lista élére került. 

A leglátogatottabb blogbejegyzés: URBÁN ÁDÁM: FALUDY GYÖRGY ÉS FANNY

A 2011 augusztusában indult blogunk a négymilliomodik oldalletöltéssel kezdte 2014-et, és akkor még nem is sejtettük, hogy év végére újabb 3,496 millió kattintást regisztrálhatunk oldalunkon. Köszönjük az eddigi visszajelzéseket, a bejegyzésötleteket és a rengeteg megosztást, lájkolást!
Az első helyen Urbán Ádám portréit találjátok Faludy Györgyről és feleségéről Fannyról, míg a második helyre Alfred Eisenstaedt a Life magazinnak készített sorozata került, mely egy elmegyógyintézet lakóit mutatja be. A felkavaró fotók 1938-ban készültek. A harmadik helyre Robert C. Wiles 1947-es megrázó fotóját választottátok, melyen az Empire State Building 86. emeletéről kiugrott és az utcán parkoló limuzin tetejére esett fiatal lány holtteste látható.

A könyvesbolt és a szakkönyvtár legkeresettebb fotóalbuma: SZABÓ JUDIT és SALLY MANN

Budapest legjobb fotós könyvesboltjának legkeresettebb fotóalbuma Szabó Judit fotóit tartalmazó egyedi készítésű könyvecskéje lett, melyről így írt Csizek Gabriella munkatársunk: "Vannak, akik a világot úgy látják, hogy abban szépség és derű lakik. Egyszerű történeteket osztanak meg velünk csendesen. Azt veszik észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Bármerre is járnak, mesét lelnek. [...] Szabó Judit közéjük tartozik." 

szabojudit.jpg

A Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár legtöbbször megtekintett fotóalbumát ITT találod.

A legtöbbet lájkolt Facebook poszt: ROCCO MORABITO - THE KISS OF LIFE

A naponta többször is frissülő Facebook oldalunkon (ahol már több mint 47000-en vagyunk) az állandó rovataink (nap fotója, késő esti mosolygás, amikor még..) mellett rengeteg híres fényképet töltöttünk fel, melyek közül az első helyre Rocco Morabito Az élet csókja című díjnyertes fotója került több mint kétezer lájkkal.
A második helyezett egy augusztusi viharos napon posztolt kép lett, melyet több mint ezren osztottatok meg. A 90 évvel ezelőtt készült fotón a kiöntött Szajna látható.
Áprilisban az állatvilág volt a témánk, az ekkor bemutatott cicás fotósorozat - mely a LIFE magazinban jelent meg 1954-ben - került a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

The Kiss of Life - A utility worker giving mouth-to-mouth to co-worker after he contacted a high voltage wire, 1967.jpgFotó: Rocco Morabito: The Kiss of Life, 1967 

Kövessétek a minden nap új bejegyzéssel jelentkező blogunkat (jobb felső sarok), lájkoljatok minket a Facebookon és természetesen látogassatok meg minket a Mai Manó Házban is, ahol 2015-ben is remek kiállításokkal, programokkal, szakkönyvtárral és könyvesbolttal várunk Benneteket szeretettel!

BÚÉK! :)