51. Képíró-képolvasó hétvége - Eifert János

2015. február 24. Mai Manó Ház

TÉMA: Tánc-, mozgás-, és aktfényképezés modellekkel
Elméleti-gyakorlati bemutatóval
2015. március 7-8., 11.00-17.00

A Magyar Fotográfusok Háza 51. Képíró-képolvasó hétvégéjén a workshop résztvevőit Eifert János kalauzolja el a tánc- és mozgásfényképezés valamint az aktfotózás világába. A Képíró-képolvasó hétvége programjában, Eifert János workshopján az emberi test kerül a figyelem fénykörébe. Az akt-, a tánc-, és mozgás-ábrázolás, mint fényképezési témáink szinte összeölelkezve, szétválaszthatatlan egységben jelennek meg a résztvevők számára, sok-sok lehetőséget adva a kedvenc fotóművészeti műfajok elméleti és gyakorlati megközelítésére. Ez azt jelenti, hogy a gazdagon illusztrált fotótörténeti-, esztétikai- és technikai előadás csupán kedvcsináló indítást ad a közreműködő táncos, tornász és aktmodell fényképezéséhez. Befejezésképpen a közös munka során készített felvételek kiértékelésére kerül sor.
A workshop során nemcsak a Napfényműterem adta természetes fényt, hanem – a TRIPONT Foto és Video Kft. támogató közreműködésével – a legkorszerűbb világítástechnikát is használjuk, valamint belekóstolunk a PhaseOne digitális hátfal működésébe is. 

eiofert-kiallitasan_doboczky-zsolt-felvetele.jpgFotó: Dobóczky Zsolt: Eifert János portréja 

Eifert János (1943-) szakmájának, művészetének itthon és külföldön egyik legismertebb képviselője, meghatározó egyénisége. Munkásságát nem lehet egységes stíluskategóriákba rendezni, sokoldalú, folyamatosan megújuló, kísérletező alkat. Tánc- és aktfotói, természetképei és alkalmazott fotográfiái, valamint diaporámái tették ismertté. 210 önálló kiállítása volt, 700 csoportos tárlaton szerepelt világszerte, képeivel 168 díjat, nagydíjat, különdíjat és diplomát nyert. 1973: Hon. Golden Eye – 1st World Photo Exhibition in Yugoslavia, Novi Sad; 1977: Europa '77 díj – Nemzetközi Fotóművészeti Szalon, Reus, Spanyolország; 1992: AFIAP, EsFIAP – a Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége (Fédération Internationale de l’Art Photographique) kitüntető címei; 2005: Táncművészetért – a Magyar Táncművészek Szövetsége kitüntetése; 2006: Fotóművészeti Alkotói Nagydíj (MAOE); 2012: Magyar Érdemkereszt Tisztikeresztje; 2013: Hódmezővásárhely Díszpolgára. A világ 40 országában fényképezett. Fényképei, képriportjai, írásai rendszeresen jelennek meg a szaksajtóban, hazai és külföldi lapokban, könyvekben, kiadványokban, az elektronikus sajtóban. 1997 és 2002 között a Fotográfia, majd a FotoVideo, Foto Mozaik, Digitális Fotó Magazin szakfolyóiratok munkatársa, rovatszerkesztője, 2004-től a ZOOM Magazin művészeti vezetője. A BodyArt Portfolio – 111 Meisterwerke von Zseni Jung und János Eifert (Verlag Photographie, 1994) német, angol és francia nyelven, Aktfotográfia (Dialóg Campus Kiadó, 2008) című könyve német nyelven is megjelent. Képírás – Fotóakadémia c. tankönyvét a Kossuth Kiadó jelentette meg, 2012-ben. Tanárként, előadóként is jelentős tevékenységet folytat. 1984 és 2004 között a Sebesvíz Workshop nemzetközi fotóművészeti alkotótábor művészeti vezetője; 1985 és 1993 között a Höhere Graphisches Bundes-, Lehr- und Versuchsanstalt, Wien meghívott előadója; az 1. Werkschule für Fotografie, Soltau fotószemináriumainak docense; a Magyar Fotóművészek Szövetsége Szakkollégiumának és Mester kurzusainak vezető tanára. 2002 és 2008 között a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában, a budapesti Szókratész Két Tannyelvű Szakközép iskolában, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskolán fotográfiát tanít. 2008-tól a Mesterség és Művészet, Fotóoktatás.hu és a Fotósworkshop.hu iskolák tanára. 2013-tól a TRIPONT Fotóakadémia keretében mesterkurzusokat tart, az Új Bolgár Egyetemen a Bolgár Fotóakadémia meghívására tart előadásokat. Fotóit gyakran használták fel filmekben, televíziós műsorokban látványelemként, díszletként. 2005-ben és 2006-ban a Magyar Televízió „Válaszd a tudást” című műsorában, Nézni-Látni sorozatát 30 részben sugározták. 2003-ban a Magyar Televízió 50 perces portréfilmet készített róla, amit külföldön is sugároztak. 

2015. március 7. szombat
A mozgás-, mozdulat és táncfényképezés
Ha van illanó anyaga a művészeteknek, akkor a tánc valóban az. A táncelőadás varázsa, amelyben a koreográfia szépsége, a táncos szuggesztív egyénisége, a mozgás virtuozitása a zenével, díszlettel és jelmezzel együtt jelenik meg, a függöny legördülése után már csak elhalványuló emlékeinkben él tovább, majd kifakulva kihullik onnan is. A jó fényképpel azonban megőrizhető az élményt. Táncot fényképezhetünk próbateremben, színpadon, szabadtéri előadás közben, mulatságok, esküvők, folklórbemutatók helyszínein, műteremben, szabadban, sorolhatnám még a legkülönbözőbb helyszíneket, amelyeknek fényviszonyai egymástól homlok egyenesen különbözhetnek. Most a Mai Manó Ház Napfényműtermében tanulmányozzuk lehetőségeinket, képzett táncművészek közreműködésével. És közben rájövünk, hogy a tánc, a mozgás fényképezése nemcsak a technikai és esztétikai eszközök „ügyes” használatát, hanem a lélek megközelítését, az ember fizikai-pszichikai állapotának ábrázolását is jelenti. 

2009-tanc-test-tanulmany-01-photo_eifert.jpgFotó: Eifert János: Tánc-, testtanulmány, 2009
[A fotóra kattintva még több információt találsz!]

2015. március 8. vasárnap
Aktfényképezés
Az aktfotográfia nemcsak "megfogható" testábrázolás, hanem költészet és álom: az ösztönök, a vágyak, a látomások világa. A fényképezésnek ez a területe, amelyben a művészet, az erotika és a pornográfia szálai finoman egybefonódnak, tág lehetőséget ad tehetségünk, ízlésünk, mesterségbeli tudásunk bizonyítására. Gyakorlása során olyan készségek, képességek fejleszthetők, amelyek a fotóművészet más műfajaiban is kamatoztathatók. 

2010_eifert_hatakt.jpgFotó: Eifert János: Hátakt, 2010
[A fotóra kattintva még több információt találsz!]

Részvételi díj: 7.500.-Ft/fő/nap vagy 12.000.-Ft/fő/hétvége, mely összegért a kurzuson való részvétel mellett megtekintheted a Ház aktuális kiállításait is és a workshop napján 10% kedvezménnyel vásárolhatsz a Mai Manó Könyvesboltban.
Helyszín: Mai Manó Ház, Napfényműterem
Résztvevők száma: maximum 10 fő
Jelentkezési határidő: 2015. március 5.
A REGISZTRÁCIÓ LEZÁRULT, AZ ESEMÉNYRE MÁR NINCS TÖBB SZABAD HELYÜNK!
Digitális fényképezőgépet, állványt és objektívet hozzatok magatokkal!
Jelentkezni személyesen - nyitva tartási időben - a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban (1065, Budapest, Nagymező utca 20., III. emelet) vagy a laszlo.baki@maimano.hu címen lehet. Amennyiben átutalással fizetnél, kérem e-mailben jelezd. A részvétel a jelentkezési sorrend alapján áll össze. A már regisztráltak 2015. március 4-ig tudják visszamondani a jelentkezésüket, ebben az esetben a befizetett teljes összeget visszautaljuk. A határidőn túli lemondásokat kizárólag a Mai Manó Ház Könyvesboltjában levásárolható utalvánnyal tudjuk kompenzálni. Kérem, ezt minden jelentkező vegye figyelembe!
További információ: laszlo.baki@maimano.hu vagy +36 1 473-2660

A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap és a Tripont Fotó és Videó Kft. 
nka_tripont.jpg

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása