Variációk - Herb Ritts: Stephanie, Cindy, Christy, Tatjana, Naomi (1989)

2015. március 22. Mai Manó Ház

A 90-es évek hosszú és legendás szupermodell korszakát egy 1989-ben készült bámulatos és egyedi fényképpel lehetne összefoglalni: Herb Ritts mára már ikonikussá vált felvételén Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Tatjana Patitz és Stephanie Seymour meztelenül bújik össze. A korszak topmodelljeit ábrázoló fénykép a szupermodellek 1990-es időszakának jelképévé vált. „Herb Ritts úgy fotózott minket, ahogy mi is szerettük volna, hogy a világ lásson minket". – olvashatjuk Crawford gondolatát Charles Churchward: Herb Ritts, 2010-ben megjelent könyvében. Ritts a bizalom légkörével tudta rávenni modelljeit, hogy ledobják ruháikat. “Herbnek mindig határozott elképzelése volt minden képről, hogy milyen legyen” - nyilatkozta Naomi Campbell. „Szerette, ha a képei erőt sugároznak és segített nekünk olyan dolgokat megcsinálni, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy meg tudjuk tenni. Nagyon ösztönzően hatott ránk. Először megbeszéltük a képet és lassan vezetett el minket oda, ahova szeretett volna beállítani. Mindig öröm volt vele dolgozni. Igazi úriember volt és imádtam minden képet, amelyet rólam készített.”
Ritts a Rolling Stone magazin címlapjára készítette ezt a felvételt, amely szenzáció lett. Nemcsak öt szupermodellt fotózott egy helyen és egy időben meztelenül, de ennél valami többet is megörökített. A kép nemcsak szexi, hanem bensőséges is: a modellek arckifejezése finom és sebezhető, testük összefonódása szokatlanul gyengéd. „Ezt a képet meztelen tekergésnek hívom, mert szerintem mulatságos”. – mondta Ritts a fotójáról. 

ritts1989.jpgFotó: Herb Ritts: Stephanie, Cindy, Christy, Tatjana, Naomi, Hollywood, 1989 © Herb Ritts Foundation

Kevesen tudják, hogy a fotózás 1989-ben majdnem meghiúsult. Naomi Campbell elmondása alapján Turlingtonnak Calvin Kleinnel volt szerződése és ezért állítólag nem vehetett volna részt a fotózáson. Így olyan verzió is készült, ahol ő nem volt a képen.

supermodels-herb-ritts.jpgFotó: Herb Ritts: Stephanie Seymour, Cindy Crawford, Tatjana Patitz & Naomi Campbell, 1989
© Herb Ritts Foundation

Cindy Crawford a Getty múzeum oldalán így emlékezik a fotózás napjára:
„Herb házában voltunk, ez egy nagyon kicsi nem is igazán terasz, hanem csak egy külső előtér, Naomi majdnem hozzáér a házhoz és a bal oldalon Stephanie láthatóan hozzáér a falhoz. Bezsúfolódtunk ebbe a kétméteres térbe, ezért vagyunk olyan közel egymáshoz … Azt hiszem, hogy bizalom van közöttünk, mint minden jó kapcsolatban és ezért tudtam Herbbel olyan dolgokat csinálni, amilyeneket másokkal valószínűleg nem tudtam volna megtenni. Nem kellett vigyáznom magamra, mert tudtam, hogy Herb vigyáz rám. Mindig nagyszerű munkatársai voltak, akik mindig igazi csapatszellemben működtek együtt. Mindenki azon dolgozott, hogy ez a hihetetlen kép elkészüljön. Általában az az érzésem, hogy az emberek között pozícióharc folyik vagy az egyik szexibb akar lenni a másiknál, de itt mindenki egyszerűen csak nyugodt volt. Talán ez az egyik előnye, ha meleg fotós képein dolgozol, hogy tudod, hogy nem olyan alattomosan néz rád. Amit a női testen imád, azok a vonalak, a hajlatok és az érzékiség. Egy jó fotográfus - és Herb az egyik legjobb volt – hagyja a modellt modellkedni. Manapság megőrülök, ha egy fotóssal dolgozom és még esélyt sem ad nekem. Nagyon sokszor ezek a fotósok csak arra gondolnak, hogy mi következik, mi lesz vagy mi fog kialakulni. Határozottan azt gondolom, hogy ahogyan Herb fotózott, az őrülten szexi volt, de mégis önmagad maradtál, a legjobb éned jött elő és ő ezt látta meg benned és azt hiszem, ha ezt valaki látja, akkor azt másokból ki is tudja hozni.”

Az ikonikus fotó azóta másokat is megihletett:

Manfred Baumann osztrák divatfotós 2012-ben készült fotóján öt Miss Austria látható.

herbritts_baumann_mit_logo.jpgFotó: Manfred Baumann: Christine Reiler, Silvia Hackl, Anna Hammel, Tanja Duhovich és Patricia Kaiser

Megszületett a kép duci modellekkel készült verziója is, melyet a Star Trekből ismertté vált Leonard Nimoy fényképezett 2007-ben.

leonard_nimoy.jpgFotó: Leonard Nimoy: Részlet a The Full Body Project című sorozatból 

Végezetül egy egészen rendhagyó fotót láthattok, melyen Robert Trachtenberg kedvéért a Jackass tagjai ültek modellt a RollingStone magazinnak a mára már legendássá vált pózban.

jackass_tractenberg.jpgFotó: Robert Trachtenberg: A Jackass tagjai

(forrás: getty.edu.art; heute.at rollingstone.com; rmichelson.com)

A divatfényképezés fotókkal illusztrált történetét ITT, Leonard Nemoy duci modellekkel készült The Full Body Project (18+) című sorozatát pedig ITT találod. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére