Capa in Color - kiállítás a Capa Központban

2015. június 08. Mai Manó Ház

Robert Capa a világ egyik legelismertebb háborús fotóriportere, aki a spanyol polgárháború és a második világháború alatt készített megrendítő és erőteljes fekete-fehér képeiről híres. Kevesen tudták, hogy 1947-től kezdve 1954-ben bekövetkezett haláláig majdnem mindig legalább két fényképezőgépet hordott magával: egyet fekete-fehér, egyet pedig színes filmmel felszerelve. Az összes háború utáni riportjához készített fekete-fehér és színes fotókat is. Színes képeken örökítette meg többek között Pablo Picassót nyaralás közben, Ernest Hemingwayt és fiát, Gregoryt idahoi vadászatukon, vagy épp Ingrid Bergmant és George Sanders színészeket Roberto Rossellini: Olaszországi utazások című filmjének forgatásán. A lenyűgöző svájci és francia síparadicsomokat bemutató színes képeiről az emberek háború utáni felszabadultsága és életöröme sugárzik, a deauville-i lóversenypályán készült képriportja bámulatosan tükrözi a társadalmi osztályok keveredését, míg a Biarritz-ban – a strandokról, az éjszakai életről – készült felvételei a hagyományos népi kultúra színes forgatagát tárják a világ elé. 

4_capa_pablo_picasso_playing_in_the_water_with_his_son_claude_vallauris_france.jpgFotó: Robert Capa: Pablo Picasso fiával, Claude-dal játszik a vízben, Vallauris, Franciaország, 1948.
© Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos 



15_capa_american_judith_stanton_zermatt_switzerland.jpgFotó: Robert Capa: Az amerikai Judith Stanton, Klosters, Svájc, 1950.
© Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos

12_capa_spectators_watching_the_visit_of_sultan_sidi_mohammed_from_a_tree_fez_morocco.jpgFotó: Robert Capa: Az emberek fáról nézik Szidi Mohamed szultán látogatását, Fez, Marokkó, 1949.
© Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos

1_capa_capucine_french_model_and_actress_on_a_balcony.jpgFotó: Robert Capa: Capucine francia modell és színésznő az erkélyen, Róma, 1951. augusztus
© Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos

(forrás: capacenter.hu)

A Capa in Color kiállítást New York után Európában elsőként mától a Capa Központban láthatjátok. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása