A National Geographic legelső színes fotója (1914. július)

2015. július 07. Mai Manó Ház

A National Geographic Magazinban megjelent első „színes” fényképek 24 oldalas sorozaton Kínában és Koreában készült és kézzel kifestett jeleneteket ábrázoltak. A képeket egy japán művész kézzel színezte ki és a sorozat az 1910. novemberi számban jelent meg. Viszont az első autokrómot a National Geographic 1914. júliusi 49. számában, közvetlenül az első világháború kitörése előtt publikálta, a képen a belgiumi Gentben található virágoskert látható. A „Genti virágoskert” című fényképlemezt Paul G. Guilumette készítette, és a mellette megjelent cikkekkel semmilyen szerkesztési kapcsolatban sem állt. Pusztán csak a technikai vívmány demonstrálása szolgált: hogy az igazi színes fényképet – a színt a kézi kifestéssel szemben a fényképezőgép rögzíti – klisére lehet metszeni és népszerű folyóiratban ki lehet nyomtatni. Ez a vívmány a nagyközönség számára akkor még hallatlan vagy inkább még nem látott volt, mivel a színes fotózás alig hétéves múltra tekintett vissza. A képaláírás így szólt: „A képet nézve azon tűnődünk, hogy mit csodáljunk jobban – a virág szépségét vagy a fényképezőgép hatalmát". 

1914ng001.jpgFotó: Paul G. Guilumette: A Genti virágoskert, 1914 © National Geographic

Az első igazi színes autokróm fényképsorozat két évvel később, a National Geographic Magazin 1916. áprilisi számában jelent meg. A 23 autokrómot Franklin Price Knott, a National Geographic külső munkatársa készítette. Az első autokróm sorozat egyik fényképlemeze „Káma kertje” címmel Ruth St. Denis táncosnőt ábrázolja. 

knott1915ng.jpgFotó: Franklin Price Knott: California, 1915 © National Geographic

Összehasonlításképpen, 1930-ban a National Geographic 1328 fekete-fehér képet, 366 Lumiere autokróm fényképlemezt és 39 Finlay színes eljárással készült képet publikált; ez utóbbi akkor még elég újnak számított. Azonban a Geographic 1935-ben már 1,277 fekete-fehér képet, csupán 72 autokrómot és 231 Finlay színes képet közölt; ez utóbbi már azzal az előnnyel járt, hogy fényérzékenyebb és ezért „gyorsabb” is volt." Az első Kodachrome 1938-ban jelent meg a magazinban. Abban az évben 222 Finlay-vel, 69 Dufay-vel és 18 Agfacolorral szemben már csak három Lumiere fényképlemezt publikáltak. Egy évvel később 1939-ben a magazin 8 autokrómot, 47 Finlay-t, 93 Dufay-t, 11 Agfacolor-t és 317 Kodachrome-ot közölt. 1941 után már csak a National Geographic Magazin megemlékezésekre kiadott különszámaiban jelentek meg autokrómok

(forrás: nationalgeographic.com; natgeofound.tumblr.com, luminous-lint.com;)

A National Geographic gyűjteményének legnépszerűbb fotóját - mely Erzsébet királynő születésnapi ünnepségén készült 1966-ban - ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása