Kép-kockák #19 - Ruth Orkin: Kártyázó gyerekek (1947)

2015. július 28. Mai Manó Ház

Ruth Orkin 1921-ben született Bostonban, de némafilmszínész édesanyjának köszönhetően Hollywoodban nőtt fel, így a fotóriporteri iskoláját is Los Angelesben végezte el. Huszonkét évesen New Yorkba költözött és eleinte egy éjszakai klub fotósaként dolgozott, majd később neves magazinok – mint például a Life, a Look vagy a Ladies' Home Journal – alkalmazták. Többnyire gyerekeket fényképezett, mégis ő készítette az egyik leghíresebb portrét Robert Capáról. 

001orkin.jpgFotó: Ruth Orkin: Kártyázó gyerekek, New York, 1947 

Az 1947-ben készített sorozatában – mely összesen hat fekete-fehér fotóból áll - kártyázó gyerekeket láthatunk. A teljes sorozatot 1955-ben mutatták be, miután Edward Steichen a második világháború traumatikus hatását, a reménytelenséget és a bizonytalanságot látva szükségét érezte annak, hogy megpróbálja felhívni a figyelmet az emberiség értékeire. Elképzelése az volt, hogy a fényképek segítségével mutatja meg, hogy „az emberiség, szerte a világon egységes egészet alkot”. Steichen a nyilvánossághoz fordult, hogy küldjenek fényképeket tervezett kiállításához. A felhívásra közel 2,5 millió fénykép érkezett a világ 68 országából. Steichen tízezer képet talált alkalmasnak, ezekből válogatta össze 273 fotós 503 fotóját, melyek végül a kiállításra kerültek. Az Ember családja című kiállítás nagy siker lett, több mint kilencmillióan látták, Peter Pollack a The Picture History of Photography könyvében a valaha rendezett legnépszerűbb kiállításaként említi meg. 

1orkin_thecardplayers_07.jpgFotó: Ruth Orkin: Kártyázó gyerekek, New York, 1947 © Ruth Orkin Photo Archive
1orkin_thecardplayers_08.jpgFotó: Ruth Orkin: Kártyázó gyerekek, New York, 1947 © Ruth Orkin Photo Archive
1orkin_thecardplayers_09.jpgFotó: Ruth Orkin: Kártyázó gyerekek, New York, 1947 © Ruth Orkin Photo Archive
1orkin_thecardplayers_10.jpgFotó: Ruth Orkin: Kártyázó gyerekek, New York, 1947 © Ruth Orkin Photo Archive
1orkin_thecardplayers_11.jpgFotó: Ruth Orkin: Kártyázó gyerekek, New York, 1947 © Ruth Orkin Photo Archive
1orkin_thecardplayers_12.jpgFotó: Ruth Orkin: Kártyázó gyerekek, New York, 1947 © Ruth Orkin Photo Archive

(forrás: orkinphoto.com)

2013-ban a Mai Manó Házban is láthattad az Amerikai lány Olaszországban című világhírű fotóját, melyről évekig kiretusálták a lánynak kiabáló és közben az öle felé nyúló férfit. Az ikonikus kép eredeti verzióját és történetét ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása