Kollányi Péter: Memento - A vörösiszap-katasztrófa áldozatainak emlékére

Kollányi Péter: Memento - A vörösiszap-katasztrófa áldozatainak emlékére

2015. szeptember 27. Mai Manó Ház

Az ajkai vörösiszap-katasztrófa tíz emberéletet és több mint 150 sérültet követelő ipari szerencsétlenség és környezetkárosító katasztrófa, amit az okozott, hogy 2010. október 4-én átszakadt a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 400×600 m-es vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a Devecseri kistérségben. 

001.jpgFotó: Kollányi Péter: Részlet a Memento című sorozatból, 2010 

Kollányi Péter szabadúszó fotográfus a budapesti Bálint György Újságíró Akadémia fotóriporter szakán végzett. 2005 és 2012 között az MTI munkatársa volt. Számos szakmai díja mellett képei többek között az alábbi lapokban jelentek meg: The New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times, The Guardian, The Times, Telegraph, Stern Magazin, Time, Frankfurter Allgemeine, Die Zeit, The Wall Street Journal.
Kollányi költői fényképeinek segítségével öt év távlatából tekinthetünk vissza korunk és régiónk egyik legijesztőbb környezeti katasztrófájára. Egy csendes októberi napon az ajkai timföldgyár egyik védőgátja átszakadt, és a zagytározóból kizúduló 1 millió köbméter mérgező vörösiszap miatt két falut azonnal evakuálni kellett. A lakóknak csak pár percük volt arra, hogy elhagyják az otthonaikat, és sokan közülük soha nem térhettek vissza. Az iszap mindent a vörös különböző árnyalataira festett csupán káoszt és némaságot hagyva maga mögött. A magyar dokumentarista fotós több mint egy éven keresztül készített képeket a szellemfalvakról, mielőtt az elhagyott házakat lebontották volna. Díjnyertes fotósorozatával tudatosan az emberi jelenlét folyamatosan halványuló jeleit igyekezett dokumentálni, elégikus refrént alkotva az apokalipszis utáni világ és az élet elmúlása között. Kollányi Péter többszörös díjnyertes fotográfus Memento című limitált kiadású fotóalbumát a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója alkalmából 2015. október elsején jelenteti meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. Nádas Péter Kossuth-díjas író kifejezetten ehhez az albumhoz írt lírikus bevezetője a katasztrófa verbális és képi utóhatásainak kereszteződésében állva, több műfaj elemeinek összegyúrásával öleli fel a történet egészét.  
Kollányi Péter jelenleg Tallinban él és dolgozik.

A Capa Központban megrendezett kiállítás 2015. október 21-ig ingyenesen látogatható.

mementonadas.jpgRészlet Kollányi Péter Memento című könyvének előszavából (Írta: Nádas Péter) 
002.jpgFotó: Kollányi Péter: Részlet a Memento című sorozatból, 2010 
007.jpgFotó: Kollányi Péter: Részlet a Memento című sorozatból, 2010 
008.jpgFotó: Kollányi Péter: Részlet a Memento című sorozatból, 2010 
010.jpgFotó: Kollányi Péter: Részlet a Memento című sorozatból, 2010 
011.jpgFotó: Kollányi Péter: Részlet a Memento című sorozatból, 2010 
012.jpgFotó: Kollányi Péter: Részlet a Memento című sorozatból, 2010 
021.jpgFotó: Kollányi Péter: Részlet a Memento című sorozatból, 2010 
024.jpgFotó: Kollányi Péter: Részlet a Memento című sorozatból, 2010 
025.jpgFotó: Kollányi Péter: Részlet a Memento című sorozatból, 2010 

(forrás: capacenter.hu; wikipedia.hu; peterkollanyi.com)

A Katrina hurrikán 2005 augusztusában érte el New Orleanst, ahol a tengerszint alatt fekvő várost védő gát átszakadt. A rengeteg halálos áldozattal járó katasztrófa következményeit Robert Polidori örökítette meg. A sorozatból ITT találsz egy válogatást.