Egy magyar fotós képei Marilyn Monroe-ról

Egy magyar fotós képei Marilyn Monroe-ról

2015. december 18. Mai Manó Ház

Andre de Dienes (Dienes Andor ) Kézdivásárhelyen született 1913. december 18-án. A kis Dienes az Apor bárók egykori fészke, a háromszéki Torja szülötte. Tizenkét évesen hagyta el családjával Romániát. Kezdetben kifutófiúként dolgozott a magyar fővárosban, majd egy selyemüzlet alkalmazottja lett. Ekkoriban kezdett fotózni, rajzolni, festeni. Anyja öngyilkossága után, alig 15 évesen nekivágott a világnak, és többnyire gyalogszerrel bejárta Európa több országát. Tunéziában, vette meg első kameráját, egy 35 mm-es Retinát. 1933 után öt évig Párizsban élt. Hol máshol, mint a divat fővárosában lett belőle divatfotós. Rengeteg nő ragadt a férfias, jóképű Dienesre. Kiadóknak, lapoknak fényképezett, többek között a l’Humanité hozta képeit. Dolgozott az Associated Press-nek is. 1938-ban szedte a sátorfáját és továbbment az USA-ba. New Yorkban dolgozott. Arnold Gingrich az Esquire magazin alapítója segítette munkákhoz. Lapjában, majd a Vogue-ban jelentek meg képei. Dienes szabadidejében sokat utazott az Államokban, fényképezte a hopi, navaho és az apacs indiánokat. Divatfotós létére készített egy erős sorozatot a Harleem street életéről is. 1944-ben Hollywoodba költözött. Aktokat sztár- és divatfotókat készített a szabadban. Képein a környezet és a modell szépsége összhangban jelent meg. Néha túl szép is volt az én ízlésemhez képest. Az 1940-50-es évek legnagyobb hollywoodi stúdiók sztárjait fényképezte, egyebek mellett Ingrid Bergmann-t, Elisabeth Taylort, Fred Astaire-t, Marlon Brandót, Henry Fondát, Ronald Reagant, Anita Ekberget és főként Marilyn Monroe-t.  

Monroe rövid élete alatt hatszor szerepelt a legendás LIFE hetilap címlapján, az ebben a bejegyzésben látható hetedik címlap már a tragikus hirtelenséggel bekövetkező halála után jelent meg.

dienes001.jpgFotó: Andre De Dienes: Szomorúság, La Mort, Malibu Beach, Kalifornia, 1946 

Monroe-val már a megismerkedése sem volt hétköznapi. Dienes egy modellt keresett ahhoz az új projektjéhez, melyet művészi aktokról talált ki. Emiline Sniverly, aki egy modell ügynökséget működtetett Hollywoodban, kiközvetített neki egy tizenkilenc éves csinos lányt, Norma Jeane Dougherty-t, aki teljesen ismeretlen modell volt ekkor, élete első munkáját kapta. Dienes fényképei nyomán lett belőle az, aki. Marilyn Monroe ekkor 19 éves volt, törékeny, sebezhető és gyakorlatilag ismeretlen. Heteken át folyamatosan fényképezte a lányt, beutazva vele fél Kaliforniát. A közös munka eredményeképpen nemcsak jó képek születtek, de szerelem is szövődött köztük, házasságot terveztek. Aztán véget ért a románc, de továbbra is barátok maradtak, és Dienes, egészen 1953-ig fotózta Marilynt. A később készült képek nagy részét már nem publikálta, húsz évig elő sem vette. 1981-ben kezdte el rendezni ezeket a fényképeket, s készített egy 2000 képes archívumot. Ma, Dienes képeit tartják a sztárról készült legjobbaknak. Dienes rákban halt meg 1985-ben. (Kincses Károly)

dienes002.jpgFotó: Andre De Dienes: Norma Jeane, Paradise Cove, 1945. október
dienes004.jpgFotó: Andre De Dienes: Öröm, La Mort, Malibu Beach, Kalifornia, 1946
dienes005.jpgFotó: Andre De Dienes: Norma Jeane, Pacific Coast Highway, 1945. október
mm03.jpgFotó: Andre De Dienes: Norma Jeane, dátum nélkül

mm02.jpgFotó: Andre De Dienes: Norma Jeane, dátum nélkül

mm01.jpgFotó: Andre De Dienes: Norma Jeane, dátum nélkül

(forrás: fotomuveszet.net; pleasurephoto.wordpress.com; artnet.com)

A magyar fotósok hírességeket ábrázoló képeit bemutató sorozatunk előző részében Frida Kahlo portréit láthattad, ezt a bejegyzést ITT találod.