Piti Marcell: Public Image

2015. december 30. Mai Manó Ház

A Google Föld (eredetileg: Google Earth) egy ingyenes számítógépes program, ami virtuális földgömbként használható. A Föld háromdimenziós modelljére mértékhelyes műholdképek, légi felvételek és térinformatikai adatok vannak vetítve. A programban a Föld minden részéről leolvashatók a földrajzi koordináták, és az adott pont magassága. A felhasználók által kiválasztott, elkészített és beküldött épületekről 3D modelleket is tartalmaz. Lehetőség van a Google Föld internetes közösség által beküldött szöveges információk és fényképek megjelenítésére (ezek általában valamilyen szempontból érdekes helyekre hívják fel a figyelmet). A programot eredetileg egy Keyhole nevű cég fejlesztette ki, majd 2004-ben megvásárolta a Google. - olvashatjuk az ingyenesen megtekinthető kiállításunk sajtóanyagában.

pitimarcell001.jpgFotó: Piti Marcell: Public Image

Az alkotó ebben a fotósorozatban ennek az új médiumnak a segítségével utazta be Magyarország különböző helyeit. A képeket a programon keresztül, eredeti formájukban töltötte le, majd azt fekete-fehérre és negatívba fordította át, mindezt a képen szereplő információk manipulálása nélkül. Koncepciója fontos részét képezik a program sajátosságai, amelynek legfontosabb eleme a személyiségi jogokat, az anonimitást védő kitakarások, elmosások. Mindezzel szemben mégis kérdéses marad, hogy életünket miként befolyásolja a megfigyelésnek ez az új eszköze. A „valóság” eredeti jellegétől való eltérések a pillanatok dokumentumszerűségét erősítik és felfokozzák a megfigyelésnek, mint társadalmi jelenségnek az érzetét. (Csizek Gabriella – Piti Marcell)

pitimarcell002.jpgFotó: Piti Marcell: Public Image
pitimarcell003.jpgFotó: Piti Marcell: Public Image
pitimarcell004.jpgFotó: Piti Marcell: Public Image
pitimarcell005.jpgFotó: Piti Marcell: Public Image
pitimarcell006.jpgFotó: Piti Marcell: Public Image
pitimarcell007.jpgFotó: Piti Marcell: Public Image

(forrás: maimano.hu)

Richard Kolker a Google Street View segítségével mutatja meg, hogy napjainkra mennyit változtak a legendás fotóművészek ikonikus képeinek helyszínei. A különleges sorozatot ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása