Omega lakosztályok - Lucinda Devlin fotói az amerikai börtönök kivégzőszobáiról (1991)

2016. január 26. Mai Manó Ház

Az 1947-ben született Lucinda Devlin 1991-ben kezdett el fotósorozatot készíteni az Egyesült Államok vidéki börtöneinek gázkamráiról, méreginjekciós kivégzőszobáiról, villamosszékeiről és a halálra ítéltek cellasoráról „Omega lakosztályok” (The Omega Suites) címmel, amely a görög ábécé utolsó betűjével a kivégzés véglegességére utal. A fotók célja nem az Egyesült Államokban érvényben lévő halálbüntetés erkölcsi szempontjának felvetése, hanem a végrehajtás környezetének bemutatása.
“Ezek a fotók nem tükrözik a személyes véleményemet a halálbüntetésnek a társadalmunkban betöltött szerepéről” szögezi le Devlin. „Inkább hagyom, hogy a környezetek közvetlenül kommunikáljanak a nézőkkel.”
Devlin az elkülönítés építészeti elemeit, az élet elvételének fertőtlenített kamráit Hasselblad fényképezőgépek segítségével és hosszú expozícióval örökítette meg, ami steril képeket eredményezett. 

devlin001.jpgFotó: Lucinda Devlin: Villamosszék, Greensville Correctional Facility, Greensville, 1991

„Erre nem voltam felkészülve. Előttem hatalmas szürke erődítmény derengett, amely átláthatatlannak tűnt. Mindegyik sarkán őrtornyok álltak és a fal tetején végig szögesdrót húzódott. Nem tudom, hogy mire számítottam, de a szívem vadul vert, amikor megkértek, hogy vegyem le az övemet és a cipőmet. Miután alaposan megmotoztak, a kezemet láthatatlan anyaggal lepecsételték, amely UV-fényben világított, majd egymást követő rácsos ajtókon keresztül kísértek. Az engem kísérő fiatal és nem túl magas börtönőr nyilvánvalóan sok időt töltött súlyemeléssel. Feszült volt és nemcsak az izmos teste, hanem a viselkedése is. Valójában érezhető volt körülöttem a feszültsége.[…] Amikor ezt a fotóprojektet elkezdtem, még keveset tudtam az Amerikában érvényben lévő halálbüntetésről. De nem járkálhatsz a legbiztonságosabb börtönökben és nézheted az emberek megölésére szánt terek széles választékát anélkül, hogy kíváncsi ne legyél a törvényekre, a törvények végrehajtásával megbízott emberekre, az életterekre és ami a legfontosabb, a halálbüntetés végrehajtására váró elítéltekre, akiket visszavonhatatlanul érint ez az egyedi büntetés.” (Lucinda Devlin)

devlin002.jpgFotó: Lucinda Devlin: Méreginjekciós kivégzőszoba, Texas State Prison, Huntsville, 1992

A halálbüntetést alkalmazó amerikai börtönök többségében általában a kivégzés előtti néhány órát az elítélt egy másik zárkában, egy ún. előkészítőben tölti, ahol egy ágyon és egy illemhelyiségen kívül más nincsen. Orvosok vizsgálják meg többször is, szükség esetén nyugtatókat kap, beszélhet a lelkésszel és pontosan ismertetik vele, hogy mi hogy fog történni. Megfürdik és frissen mosott egyenruhát vetetnek fel vele, majd átkísérik a vesztőhelyre, melyet már napokkal korábban felkészítenek, kitakarítanak, elpróbálják a kivégzést. Az utóbbi időkben méreginjekciós kivégzéseket hajtanak végre, némely államban még használnak gázkamrát. Ezen eszközök egy külön teremben foglalnak helyet, általában a siralomház-körlettel egy épületben. A börtönőrök beszíjazzák az elítéltet, majd szólhat az utolsó szó jogán (a legtöbben élnek ezzel), majd az elítéltet magára hagyják a kivégzőszobában. Ekkor egy orvos vagy börtönőr végrehajtja az ítéletet: megindítják a mérget a szervezetébe egy géppel vagy elárasztják a kamrát gázzal.

devlin005.jpgFotó: Lucinda Devlin: Előkészítő szoba, Greensville Correctional Facility, Greensville, 1991
devlin003.jpgFotó: Lucinda Devlin: Gázkamra, Central Prison, Raleigh, 1991
devlin004.jpgFotó: Lucinda Devlin:  Méreginjekciós kivégzőszoba bejárata, Nevada State Prison, Carson City, 1991
devlin006.jpgFotó: Lucinda Devlin: Kivégzőszoba kezelőterme, Greenhaven Correctional Facility, Greenhaven, 1991
devlin007.jpgFotó: Lucinda Devlin: Megfigyelőszoba, Petosi Correctional Center, Petosi, 1991

(forrás: lucindadevlin.com; wikipedia.hu)

A téves azonosítás miatt ártatlanul elítélt rabok portréiból ITT, egy orosz börtön életfogytiglanra ítélt rabjairól ITT, a szegedi Csillagbörtön tetovált lakóiról készített sorozatból pedig ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása