Mark Edward Harris, a fotósok fotósa

2016. február 16. Mai Manó Ház

Az 1958-ban született Mark Edward Harris Los Angelesben fejezte be művészeti tanulmányait, majd filmes cégeknél kezdett el standfotósként dolgozni. 1986-ban Ázsiába utazott, ahol sokat fényképezett, főleg dokumentarista stílusban készítette képeit. Első önálló kiállítását 1992-ben, Japánban rendezték meg. Fotográfusi karrierje mellett a legnagyobb magazinok (Life, Stern, Vogue, Elle, People, American Photo, The New York Times, The Los Angeles Times) képszerkesztőjeként is megvillantotta tehetségét és ennek köszönhetően neves fotósokkal alakított ki jó munkakapcsolatot. Az elmúlt években számos katalógusban helyet kaptak Harris fotói, melyek közül ma a “Faces of the Twentieth Century: Master Photographers and Their Work,” című albumának képeiből válogattunk.

A legendás fotóművészek portréira kattintva a fotográfusok további munkáit is megtalálod. 

A hihetetlen mennyiségű képet készítő, eddig több mint száz könyvet publikáló Araki Tokióban eseményszámba menő éjszakai kirándulásain Kabukicho vörös lámpás negyedében néha több tucat tekercset is ellő, tökéletesen megfelelve a gépüket folyamatosan kattogtató japánok sztereotípiájának. Araki botrányos sorozatát a képre kattintva találod.

harrisaraki.jpgFotó: Mark Edward Harris: Nobuyoshi Araki

"Kaptunk egy hívást, hogy fel kell vennünk egy pilótát, aki lent volt az öbölben. A japánok folyamatosan lőttek rá a szigetről és amikor megláttak minket, elkezdtek lövöldözni ránk is." - emlékszik vissza Horace Bristol meztelen katonát ábrázoló fotójának történetének elejére, melyet teljes egészében a képre kattintva ismerhetsz meg.

harrisbristol.jpgFotó: Mark Edward Harris: Horace Bristol

1990-ben Mary Ellen Mark-ot Észak-Karolina vidékére küldte a Life magazin, hogy egy olyan iskoláról tudósítson, ahová „problémás gyerekek” jártak. A sorozat leghíresebb fotójának történetét a képre kattintva találod.

harrismark.jpgFotó: Mark Edward Harris: Mary Ellen Mark

Az Önarckép a feleségemmel és modellekkel című képet a Vogue Hommes magazin felkérésére egy párizsi stúdióban készítette Newton. A New York-i Rockefeller Plázában, a Christie's árverésén 2010-ben 128.500 dollárért került leütésre a 163 x 125 cm-esre nagyított kontaktoldal. A képre kattintva az elfényképezett filmtekercs további tizenkét kockáját ismerheted meg.

harrisnewton.jpgFotó: Mark Edward Harris: Helmut Newton

A 90-es évek hosszú és legendás szupermodell korszakát egy 1989-ben készült bámulatos és egyedi fényképpel lehetne összefoglalni: Herb Ritts mára már ikonikussá vált felvételén Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Tatjana Patitz és Stephanie Seymour meztelenül bújik össze. A korszak topmodelljeit ábrázoló fényképet és további verzióit a képre kattintva találod.

harrisritts.jpgFotó: Mark Edward Harris: Herb Ritts

(forrás: markedwardharris.com; everydayishow.livejournal.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása