Magyar fotósoké az első három díj az egyik legrangosabb nemzetközi pályázaton

Magyar fotósoké az első három díj az egyik legrangosabb nemzetközi pályázaton

2016. február 27. Mai Manó Ház

Február közepén hirdették ki a Pictures of the Year fotópályázat győzteseit hír kategóriában. A magát POYi-ként rövidítő díj az egyik legrangosabb fotós elismerés a világon. A díjat ma egyebek mellett a Fujifilm, az MSNBC és a National Geographic támogatja. Az 1944-ben alapított amerikai elismerés 2001-től vált nemzetközi díjjá, és a mai napig az alapító, a Missouri School of Journalism igazgatja, amely a világ egyik vezető egyetemi újságíróképzését is működteti. Idén a képriport kategória első három díját magyarok, Végh László, Móricz-Sabján Simon és Kállai Márton nyerték el. 

Végh László, a Magyar Nemzet fotóriportere a Pécsi József Fotóművészeti ösztöndíjnak köszönhetően egy éven keresztül többször is megfordult Kárpátalján. Fotózott frontról visszatért katonát, gépfegyverrel egyensúlyozó kisfiút és családtagjukat gyászolókat is. A sorozat a 73. Pictures of the Year pályázat fotóriport, hírlap kategóriájában az első helyet érdemelte ki. 
A díjnyertes sorozatot a képre kattintva találod!

veghlaszlo.jpgFotó: Végh László: Huszt felé, 2015 © Végh László / Magyar Nemzet

A második helyezett Móricz-Sabján Simon Sárvidék című sorozatának képeit már a Mai Manó Ház szervezésében mi is bemutathattuk. "Hazánkban az utak mindössze 38 százalékát fedi szilárd útburkolat, ez az arány Nyugat-Európában 96 százalék. Csanyteleken (Csongrád megye) a lakosság 30 százaléka él földutak mellett, ahol esős időben minden járhatatlanná válik, a szegénység és az életkörülmények miatt nagy az elvándorlás." - írta a fotográfus munkájáról a kiállítás ajánlójában. 
A díjnyertes sorozatot a képre kattintva találod!

mudcountry-3.jpgFotó: Móricz-Sabján Simon: Sárvidék sorozat, Özvegy Bende Balázsné és a kislánya, Nórika olyan tanyában él, amelyhez egy agyagból épült gátszakasz mentén lehet eljutni. 

Kállai Márton pedig a budapesti közösségi kertek varázslatos kis világát mutatta be, amivel a harmadik díjat hozta el. Márton Etióp kútásók című sorozatának képeiből tavaly a Mai Manó Ház blogján is megjelent egy válogatás. 
A közösségi kertépítésről készült díjnyertes sorozatot a képre kattintva találod!

martonkallai.jpgFotó: Kállai Márton: Részlet a Közösségi kertek sorozatból

Csudai Sándornak, a Magyar Hírlap fotósának ítéltek az Award of Excellence díjat az idén először szereplő „Menekültválság” kategóriában. A díjnyertes fotón egy menekült férfi látható, aki Bicskén a családját a sínekre lökte végső elkeseredésében.

(forrás: poyi.orgmno.hu; pictorialcollective.hu; martonkallai.com)

Gratulálunk!