Portfólió - Nina Leen (1909)

2016. március 09. Mai Manó Ház

Nina Leen Oroszországban született, Berlinben tanult festőnek, majd innen emigrált az Egyesült Államokba. Első kamerája egy Rolleiflex volt, ezen tanulta ki a fényképezést a brooklyni állatkertben – a kis ragadozók szolgáltak neki modellként. Bizonyára ekkor szerezte meg azt a nyugodtságot és türelmet, ami későbbi munkában is nagy segítségére voltak: alanyai mindig hálásak voltak a kiegyensúlyozottságáért. Barátai unszolására küldött be néhány képet a Life-nak, a magazin rögtön le is csapott rá. Sokszor hivatkoznak rá úgy, hogy a Life egyik első női fotósa volt, de valójában sosem volt a szerkesztőség tagja, csak rendszeresen, mintegy harminc éven át dolgozott nekik, közel 50 címlap fűződik a nevéhez. - olvashatjuk a Life magazin fotósait bemutató sorozatban az index.hu oldalán.

ninaleen001.jpgFotó: Nina Leen: "Elázva és bölcsebben"
A fotó 1940-ben ezzel a képaláírással jelent meg a LIFE magazin "Levelek a szerkesztőnek" című rovatában. A képet a még csak kezdő fotós, Nina Leen küldte be. 

Leen volt a Life történetének egyik leginkább divatérzékeny fotósa, rendszeresen járt Párizsba, volt érzéke a divatbemutatók feldolgozásához is. A fotóra kattintva Nina Leen további képeit találod.

nl.jpgFotó: Nina Leen: Checked fashions at Roosevelt Raceway’s pari-mutuel window, March 1958

(forrás: index.hu; life.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása