A hét fotója #226 - Paul Almásy: Tánc a Szajna partján, 1950-es évek

2016. május 23. Mai Manó Ház

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. 

paulalmasy50.jpegFotó: Paul Almasy: Rock and Roll sur les Quais de Paris, ca 1950's

Almásy Pál (Paul Almásy) (Budapest, 1906 – Thoiry, 2003) fotóriporter, újságíró. Budapesten, a Berzsenyi Gimnáziumban érettségizett, Bálint Györgyöt követte a Berzsenyi önképzőkörének elnöki székében. Előbb az orvosi karon tanult Budapesten egy évet, majd 1924-28 között politikatudományt hallgatott, Bécsben és Heidelbergben doktorált. 1928-tól kezdve újságíró, később riportjait fotókkal illusztrálta. 1936-ban a Berliner Illustrierte Zeitung megbízásából ő az első fotóriporter, aki keresztülvágott a Szaharán. 1937-től Párizsban élt. Bejárta Európát, Dél-Amerikát. 1938-tól a francia kormány külföldi tudósítójaként fényképezett a francia gyarmatokon. 1940–1943 között a svájci kormány hivatalos tudósítójaként fényképezett Európában, a semleges országból származó tudósítói igazolvány jóvoltából mindkét oldalon dolgozhatott. 1944–45-ben az amerikai hadsereg vezérkara mellé volt akkreditálva, újságíróként és fényképészként. 1952-től a WHO, UNESCO, ILO, FAO hivatalos tudósítója volt. 1978-ban Les Hongrois címmel, az 1850–1980 közötti magyar fényképezést bemutató kiállítás-sorozatot szervezett, amelyet Párizsban, Genfben, Barcelonában, Milánóban és Amszterdamban mutattak be. Mongólia kivételével a világ valamennyi országában járt és fényképezett. Sajtófotósként a manipulációmentes ábrázolás híve volt, soha nem rendezte át a valóságot. Képein kívül elméleti munkássága, tanítói tevékenysége is fontos. Az 1980-as években a Bálint György Újságíró Iskola és a Nemzetközi Újságíró Iskola tanára volt Budapesten, 1984-től pedig a World Press Photo zsűritagja. 1987-ben kitüntették a Magyar Népköztársaság Csillagrendjével. Életműve, majdnem milliós nagyságrendű fotóarchívuma az egész világ politikai, gazdasági, szociális és kulturális történelmével foglalkozik. - olvashatjuk Kincses Károly a Fotóművészet magazinban megjelent Kislexikon – külföldre került magyar fotográfusok névmutatója című írásában.

Kevesen tudják, hogy a HÉT FOTÓJÁNAK választott kép több kivágásban is megtalálható neves gyűjteményekben. Almásy a Prestel gondozásában 2001-ben megjelent PARIS című könyvének címlapján például az alábbi verzió szerepel: 

paulalmasy502.jpgFotó: Paul Almasy: Rock and Roll sur les Quais de Paris, ca 1950's

Készült egy kevésbé ismert kép is, melyen ugyanaz a pár táncol a Szajna partján, mint az általatok választott ikonikus képen. 

paulalmasy503.jpgFotó: Paul Almasy: Rock and Roll sur les Quais de Paris, ca 1950's

Almásy pár évvel később, 1960-ban is készített képet egy táncoló párról, de ennek sikere soha nem érte el ikonikus felvételét.

paulalmasy504.jpgFotó: Paul Almasy: Square du Vert-Galant, Paris, 1960.

(forrás: vintage.tips; onlyoldphotography.tumblr.com; fotomuveszet.net)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása