Portfólió - Hans van der Meer: Európa focipályái (47 fotó)

2016. június 10. Mai Manó Ház

Az 1955-ben született Hans van der Meer 1995 óta foglalkozik Hollandia, Flandria-Belgium, illetve Európa egyéb tájain járva az amatőr labdarúgócsapatok pályáinak, mérkőzéseinek fényképezésével, nagyméretű, tűéles képeivel megidézve a huszadik század első felének sportfotóit. A pálya egészét és környezetét, a fotózáskor „véletlen elemként” felbukkanó részleteket is rögzíti – a rá jellemző, empatikus humorral kapcsolva össze a sportfotó és a tájkép műfaját. 

hvdm001.jpgFotó: Hans van der Meer: Dublin, Írország, 2005 november 5. / Albion FC vs Echo Celtic: 3-2

Nem utolsó ötlet európai városok alsóbb ligákba tartozó (jó, azért talán nem Blasz III) focicsapatairól képeket, sőt fotóalbumot csinálni. Pláne, hogy szó sincsen hagyományos értelemben vett sportfotóról, itt jó nagy totálokat látunk, a képeken rajta legalább a fél pálya és szinte az összes játékos, persze éppen ,,akció” közben, mintha az összes figura beállított lenne, pedig nem az. És a focipálya (mint nálunk falun, általában az utolsó ház után) hátterében a táj végtelenje, vagy ha onnan nézzük, akkor háttérben maga a település. Az egész mintha egy nagy képeslapgyűjtemény lenne, nem is lehet betelni vele, annyira jópofa, elöl a mindenütt egyformán igyekvő, pondró méretű focistákkal (a cél halál, az élet küzdelem…), és hátul magával az európai sokszínűséggel, mezőkkel, hegyekkel, fákkal, házakkal, mindennel. Ez az egész így többet mond a sportról, fociról és az emberről, mint a legutóbbi futballvébé az egész cirkusszal, biznisszel és lihegéssel együtt. - írta Tímár Péter, a Fotóművészet magazin főszerkesztője 2006-ban.

A fotóra kattintva Hans van der Meer European Fields – The Landscape of Lower League Football című 47 képből álló sorozatát találod. 

hvdm002.jpgFotó: Hans van der Meer:: Bradford, Anglia, 2004. október 31. / Woodman Rovers vs. New Inn: 4-1

(forrás: hansvandermeer.nl; fotomuveszet.net; ludwigmuzeum.hu)

 A fényképezés történetének híres, focis képeiből készített válogatásunkat ITT, a Magnum ügynökség fotósának gólörömről készített 46 másodperces, szuperlassított videóját pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása