Kállai Márton: Városi természet – Közösségi Kertek Budapesten (2015)

Kállai Márton: Városi természet – Közösségi Kertek Budapesten (2015)

2016. szeptember 15. Mai Manó Ház

Az elvárosiasodott világban egyre kevesebb lehetőségünk van kapcsolatban lenni a természettel. Épített környezetünkben, bérházak vagy lakótelepek vidékén jelentősen lecsökkent a személyes élettér, a vágy a föld megművelésére azonban nem tűnt el nyomtalanul.
Közösségi kertészek igyekeznek parlagon heverő vagy kihasználatlan tereket visszafoglalni a várostól, hogy konyhakerti növényeket neveljenek. A városi háztáji gazdaság nem csupán termelési egység, olyan közös térként is működik, ahol társas kapcsolatainkat, lelkünket is gondozhatjuk.
Munkám során rengeteg időt töltöttem Magyarország különböző tájain. Vonzott ez az életforma és a falusi lét természetközelisége. Ugyanakkor szembetűnő volt, hogy egyre kevesebb helyen élnek a föld vagy éppen konyhakert adta lehetőségekkel és az áruházak polcain keresik az élelmiszert. Ebből a perspektívából különösen érdekes a városi kertészet térnyerését látni Budapesten.
Mind több embert ismertem meg, aki munkája végeztével a közösségi kertbe rohan, apró parcelláját gondozni. Ez a kettősség irányította figyelmem a városi kertekre. Sorozatomban arra fókuszáltam, hogy milyen tereket hódítanak meg a kertészek és hogyan alakul át a városi táj. Az épületek, lepusztult vagy használaton kívüli terek és a létrejövő kertek kapcsolata foglalkoztatott. Hazánkban viszonylag új mozgalomról van szó, de rohamos elterjedése azt az üzenetet hordozza, hogy az emberekben él a vágy egy darabka földet megművelni, még akkor is, ha személyes életterük egy lakásra korlátozódik.
Sorozatomat 2015-ben készítettem. Nyolc hónapon keresztül látogattam a közösségi kerteket.” - írta a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjas Kállai Márton a Közösségi Kertek című sorozatáról, mely a Picture of the Year International pályázaton 3. helyezést ért el Képriport kategóriában.

grundkert.jpgFotó: Kállai Márton: Grundkert, Részlet a Közösségi Kertek című sorozatból, 2015

A Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj a kortárs fotóművészet fiatal alkotóinak egyik legfontosabb bemutatkozási lehetősége, megmérettetése és díjazása. Az 1991-ben Pécsi József fotográfus (1889-1956) tiszteletére alapított, egy-egy éves időintervallumokra megpályázható ösztöndíj fennállásának 24 éve alatt számos kiváló fotográfusnak és fotóművésznek nyújtott lehetőséget és támogatást egy-egy formanyelvében és tartalmában korszerű téma kibontására a bemutatkozó kiállításon, illetve katalógusban való prezentálására művészi pályájuk jelentős lépcsőfokaként.
A Mai Manó Ház 15 éve, szakmai felelősséggel reprezentálja a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat elnyert fotográfusokat. 2000-től a Mai Manó Ház a kiadója az ösztöndíjasok katalógusának és megrendezője a beszámoló kiállításnak.

Kállai Márton 1982-ben született Budapesten. Érettségi után kezdett fotográfiával foglalkozni. Sok időt töltött utazással, így csak 2005 óta fényképez hivatásszerűen. A Práter utcai fényképésziskola elvégzése után, 2006-tól kezdve a Szabad Föld hetilap fotóriportere, emellett alkalmazott fotográfiával is foglalkozik. Személyes érdeklődése középpontjában a hosszú távú fotográfiai projektek állnak. Kiemelten érdeklődik az ember és a természet kapcsolata iránt és a sport társadalomalakító szerepével is szívesen foglalkozik. Az ELTE szociológia szakán abszolvált.

kelen_kert.jpgFotó: Kállai Márton: Kelen kert, Részlet a Közösségi Kertek című sorozatból, 2015

A városi lét különös szigetei a közösségi kertek. Ezek a helyek csak körülhatároltságukban készen kapottak, nem megvalósultságukban. A város más zöld területei, – pihenésre, gondolkodásra vagy akár meditációra alkalmas részei, – a parkok vagy a szökőkutak és azok környéke, csak a használati módban adnak lehetőséget a közösség megélésére illetve a kreativitásra.
A közösségi kertek esetében a határon belül már együttes és alkotó folyamattá válik magának a KERT–nek a létrehozása, nem kizárólag csak a használat lehet közös. A cél, ami összeköt és az ahhoz vezető út egyenrangú kommunikációt kíván a különböző társadalmi közegből érkező emberektől, akik együttes tevékenysége hozza létre, alakítja és teszi termővé az addig kihasználatlan területet. A közös érdek és az együttes megvalósítás a párbeszéd lehetősége és szükségessége illetve annak rövid idő alatti látványos eredménye például szolgálhat az élet más területein való együttműködésre. Mindemellett a résztvevők egyénként is fontos élményekkel gazdagodhatnak. Megélhető és gyakorolható a törődés és annak szemmel láthatóak a következményei, mód adódik a szemlélődésre és önmaguk természeti lényként való megélésére az ember és a természet arányrendszerében. Egy emberi konstrukció a természet tiszteletén alapulva és közvetlen kapcsolat magával a változással, az élettel a növekedéssel és az elmúlással, de a teremtéssel is. A tér tagolása, részekre bontása a határolt területen belül a struktúra kialakítása és élettel telítése mindez a kert, egy komplex egység, egy csöppnyi univerzum.
Kállai Márton mindezeket megmutatja képein, de nem magát a történéseket dokumentálja, nem a termelés és annak folyamata érdekli, hanem magát a jelenséget vizsgálja, hogy milyen átalakuláson megy át az épített környezet, mit jelentenek ebben a közegben ezek a zöld szigetek. Milyen szerkezetet álmodtak meg és alakítanak ki a résztvevők, hogyan alakul át a tér általuk és lesz kertté a nemrég még haszontalan terület. Milyen rejtett ritmusok, újraéledő formák elevenednek meg egy pesti foghíjtelken és lesznek városi közös kertté. (Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora)

kerthatar_kert_1.jpgFotó: Kállai Márton: Kerthatár kert, Részlet a Közösségi Kertek című sorozatból, 2015

arnyas_kert.jpgFotó: Kállai Márton: Árnyas kert, Részlet a Közösségi Kertek című sorozatból, 2015

leonardo_kert.jpgFotó: Kállai Márton: Leonardo kert, Részlet a Közösségi Kertek című sorozatból, 2015

albertfalva_kozossegi_kert.jpgFotó: Kállai Márton: Albertfalva, Részlet a Közösségi Kertek című sorozatból, 2015

obor-kor_egyesulet_kertje_obuda.jpgFotó: Kállai Márton: Óbor kör Egyesület kertje, Részlet a Közösségi Kertek című sorozatból, 2015

korakas_parki_kert.jpgFotó: Kállai Márton: Kőrakás park, Részlet a Közösségi Kertek című sorozatból, 2015

kerthatar_kert_2.jpgFotó: Kállai Márton: Kerthatár kert, Részlet a Közösségi Kertek című sorozatból, 2015

partikert.jpgFotó: Kállai Márton: Partikert, Részlet a Közösségi Kertek című sorozatból, 2015

(forrás: maimano.hu)

Kállai Márton: Városi természet – Közösségi Kertek Budapesten című kiállítása ingyenesen látogatható a Mai Manó Házban. A Magyar Sajtófotó pályázat Természet és tudomány (sorozat) kategóriában 3. helyezést elért, 2012-ben készített sorozatát - mely az etióp kútásók munkáját mutatja be - ITT találod.