Útközben - Vendégünk: Gyenis Tibor

Útközben - Vendégünk: Gyenis Tibor

2016. november 25. Mai Manó Ház

Gyenis Tibor megrendezett fotóival a kép és a környezet viszonyait vizsgálja. Korai munkáin a színpadi technikákból kölcsönzött trükkökkel és optikai eljárásokkal a medialitásra kérdezett rá. Azokat a pozíciókat kereste, ahonnét lehetőség nyílik a képek szándékát elfedő struktúrák, és manipulációk megmutatására. Később a fotográfiát katalizátorként használta, ami segít felszínre hozni és értelmezni pszichés és társadalmi történéseket, emberi kapcsolatokat. Fotóin a társadalmi erőtér által konstruált test jelenik meg. Legújabb munkáin a képek manipulációja nem a fotózás terében történik, hanem az elkészült fotók síkja nyit szimbolikus, esetenként valóságos, a fotó terére reflektáló teret. Az egyedi darabok felülete véséssel, szakítással, domborművi elemekkel alakul át.

A Mai Manó Ház 2015-ben indított beszélgetés-sorozatának célja, hogy a nézőkhöz közel hozza a mai fotósok középnemzedékét. Olyan, már ismert, még fiatal alkotókat kérdezünk, akik sikeresen indították pályájukat, munkásságukat izgalmas kiállítások és szakmai elismerések jellemzik. Beszélgetéseinken szó esik a kezdeti vágyakról, motivációkról, személyes, nagy témákról, sikerről, inspirációról, fotótörténeti és kortárs kedvencekről. Közben minden, amit érintünk képekben, meg is mutatunk és a fotókban gazdag esteken a jövőt érintő elképzelésekről is szó esik. A 2016. december elsejei eseményen a fotografikus kép lehetőségeiről és pozícióváltásáról beszélget Winkler Nóra Gyenis Tiborral. 

1-web_2.jpgFotó: Gyenis Tibor: Web.2. 2014, vésett lambdaprint, fa 50 x 60 x 2,5 cm

2-diszlet.jpgFotó: Gyenis Tibor: Díszlet 2014, vésett lambdaprint, fa 50 x 60 x 2,5 cm

3-papirtenger.jpgFotó: Gyenis Tibor: Papírtenger 2014, vésett lambdaprint, fa 50 x 60 x 2,5 cm

4-lido-2.jpgFotó: Gyenis Tibor: Lido NO. 2. 2015, vésett lambdaprint, pigment, fa 50 x 60 x 2,5 cm

5-web_3.jpgFotó: Gyenis Tibor: Web.3. 2014, vésett lambdaprint, fa 50 x 60 x 2,5 cm

(forrás: maimano.hu)

Az eseményre való belépés ingyenes. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy korlátozott a helyszín befogadóképessége, így az ülőhelyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni a II. emeleti bejáraton keresztül. A kiállítások változatlanul 1.500 Ft-os áron (vagy a megillető kedvezményekkel) látogathatók.