A hét fotója #253 - Tono Stano: Sense (1992)

2016. november 28. Mai Manó Ház

A prágai fotográfiai világ egyik legnépszerűbb személyisége, Tono Stano 1960-ban született a mai Szlovákia területén található Zlate Moravce-ben. Színpadszerűen beállított aktjainak, divatfotóinak alapja a tökéletességre való törekvés. Műtermében nagyszerű akt-kompozíciókat hoz létre, amelyekben az emberi test kitűnő formaérzékkel megjelenített, humorral, erotikával fűszerezett ábrázolásai a műfaj határtalan lehetőségeit bizonyítják. Tono Stano ismert aktfotóján (Sense, 1992) a sötét háttérbe olvadó sötét ruhadarab nyílásán keresztül engedi láttatni a női test különböző részeit. A kompozíció, a vonalvezetés szinte megszabja a térben kalandozás rendjét, a tekintet irányát és talán a szemlélés időtartamát is. - olvashatjuk Eifert János Aktfotográfia című könyvében. 
A fekete-fehér fotó 1994-ben William A. Ewing szerkesztésében megjelent The Body: Photographs of the Human Form című könyv borítóképe volt. Stano fotóját - mely pillanatok alatt ismertté tette - 1995-ben a Metro-Goldwyn-Mayer Stúdió is felhasználta a Showgirls című filmjük plakátjához. Igaz, engedélyt nem kértek hozzá, de később végül fizettek Stanónak. Az ikonikus kép parafrázisában Elizabeth Berkley színésznő látható hasonló pózban, de színesben

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. 

tonostano.jpgFotó: Tono Stano: Sense, 1992 

(forrás: iconicphotos.wordpress.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása