Nicholas Nixon még mindig fényképezi a Brown nővéreket - Elkészült a 2016-os fotó is

2016. december 04. Mai Manó Ház

„A fényképez szónak szerencsés szinonimája a magyar nyelvben: megörökít. Érzékelteti a múló idő megragadásának, a tünékeny világ megőrzésének szándékát. Idő és fényképezés elválaszthatatlanok. Az exponálás egy pillanatot búcsúztat: a jelenből a gombnyomás pillanatában múlt lesz. A képen annak lenyomatát őrizzük - ami volt.” – olvashatjuk Korniss Péter gondolatait a Fotós idézetek rovatunkban.
Az 1947-ben Detroitban született Nicholas Nixon a 35mm-es filmmel működő gépek helyett - Edward Weston és Walker Evans hatására - nagyformátumú fényképezőgéppel kezdett el dolgozni. Első kiállítását huszonkilenc évesen John Szarkowski kurátorsága alatt a Museum of Modern Art termeiben rendezték meg New Yorkban. Nixon munkái a Boston környéki iskolák diákjainak mindennapjait, különleges hangulatú városképeket, vak vagy éppen haldokló embereket ábrázolnak, de a társadalmi problémákat feszegető - a feleségével közösen készített - People With AIDS projekt mellett talán leghíresebb munkája a Brown nővérekről készült sorozata, melyen már több mint negyven éve dolgozik. 

nixon001.jpgFotó: Nicholas Nixon: Heather, Mimi, Bebe and Laurie, New Canaan, Connecticut, 1975 © Nicholas Nixon

A fénykép egy pillanatot örökít meg, így ha az idő múlását szeretnénk tetten érni, vagyis lefényképezni akkor a lehetőségeink korlátozottak. Az egyik opció az Ilyen volt, ilyen lett típusú képek készítése. Nixon ezt továbbgondolta és egy évtizedeken át tartó fotóprojektbe kezdett. A fotográfus először 1974-ben fotózta le akkor 25 éves feleségét Bebét és annak három húgát; Heathert (23), Mimit (15) és Lauriet (21). A legenda szerint ez a fotó nem maradt meg, a negatívot megsemmisítették, mert nem voltak elégedettek az eredménnyel. A következő évben júniusban, Laurie diplomaosztóján újra odaálltak a testvérek Nixon objektíve elé, ekkor született meg az elhatározás bennük, hogy ezentúl ezt minden évben megismétlik.
A projekt a családi környezeten kívül is hatalmas siker lett, a sorozatot neves intézmények kiállítótereiben mutatták be és a képeket (The Brown Sisters) 2002-ben könyvben is megjelentették, melyet azóta több kiadás követett, utoljára 2014-ben jelent meg Forty Portraits in Forty Years címmel Nixon sorozata. A nagyméretű, fekete-fehér fotókon a mindig ugyanabban a sorrendben látható Brown nővérek közvetlenül a szemünkbe néznek, ezzel lehetővé teszik, hogy feltérképezhessük, alaposan tanulmányozhassuk az emberi test öregedésének lassú és visszafordíthatatlan folyamatát. Bár a képek mindegyike mind ugyanarról a közhelyről szól (múlik az idő), mégis mind kivétel nélkül szívbemarkoló.
Az idei, 2016-ban készült fotót is tartalmazó galériában az elmúlt negyvenkét év összes képét megtalálod a világhírű Brown testvérekről. 

A képre kattintva Nicholas Nixon Brown nővérek című sorozatának összes fotóját megtekintheted. 

Fotó: Nicholas Nixon: Brown nővérek, 1975-2016 (41 fotó) 

(forrás: frankelgallery.com; sfmoma.org; everydayishow.livejournal.com; wikipedia.com)

Jan Langer cseh fotográfus - hasonló koncepcióval - egy nagyon érdekes sorozatot készített százéves emberek mai és fiatalkori portréjának felhasználásával. Az idő múlását, testünk öregedését megmutató animált fotókat ITT találod!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása