Ez a kép a világ legköltségesebb fotója?

Ez a kép a világ legköltségesebb fotója?

2017. január 29. Mai Manó Ház

Mivel az utóbbi időben egyre többször küldtétek el nekünk az alábbi, 1913-ban készült fotóról napjainkban megjelent cikkeket, úgy gondoltuk, utánajárunk egy kicsit történetnek, hiszen a minden idők legdrágább fotója cím igencsak kétértelmű. A Mai Manó Ház Blogon korábban bemutatott lista a valaha legmagasabb áron eladott fotókkal ismertette meg az olvasót, nem a valaha készített legköltségesebb fotóval. 
Az utóbbi megtisztelő cím több fotós oldal szerint is a lenti, 1913-ban készült csoportképhez tartozik, amely a Ford Motorvállalat Highland Parki 16.000 fős üzemének 12 000 fős munkavállalói csoportját ábrázolja. Elsőként a detroiti újságok, majd később az országos napilapok is beszámoltak a képről, mint a legtöbb embert ábrázoló csoportfotó, de azt is megjegyezték, hogy ha figyelembe vesszük a dolgozók bérét, valamint az el nem készült autókat, akkor ez a kép a "valaha fényképezett legköltségesebb fotó a világon".

fordmotor.jpgFotó: Ismeretlen: A Ford Motor Company dolgozói, 1913 (részlet)

A számítások szerint 1913-ban Ford 2,34 dollár napi bért fizetett az alkalmazottainak – a minimálbér akkor 1 dollár volt, akiket kilencórás munkanapokra foglalkoztatott. A fotózás miatt egy munkanap elveszett, így Ford minimum 28.080 dollár napi bért fizetett ki a munkásoknak, majdnem akkora összeget, mint amekkora indulótőkére szüksége volt, hogy megalapítsa a vállalatot 1903-ban. Ehhez még hozzájön, hogy aznap így elmaradt 600 autó legyártása (1913-ban Ford évi 250.000 autót állított elő), amelyek egyenként 600 dollárba kerültek. A Ford társaság alaptételéhez, „Az idő pénz” mondáshoz híven az ismeretlen fotográfusként szignált kép - amennyiben hitelesnek tekintjük az adatokat és elfogadjuk a számítási módszert - mai árfolyamon számolva több, mint 9 millió dollárba került, és ebben már a fotográfus munkadíja is benne van. 
A másik hangzatos címmel, miszerint ez a világ legtöbb embert ábrázoló csoportfotója nem büszkélkedhetett sokáig Ford, hiszen pár évvel később, 1917-ben Arthur S. Mole és John D. Thomas színre lépésének köszönhetően még az itt látható képnél is monumentálisabb, nagyobb tömegeket megmozgató képek születtek. Ezekből a különleges alakzatokban összeálló, sokszor a húszezer főt is meghaladó csoportképekből ITT találsz egy válogatást.

ford1913.jpgFotó: Ismeretlen: A Ford Motor Company dolgozói, 1913

(forrás: henryfordsemesterproject.com; Detroit: A Postcard Album; iconicphotos.wordpress.com)

A posztban is olvasható, erősen támadható számítási módszer alapján talán jogosan vetődik fel a kérdés, hogy a XX. században készült, legköltségesebb fotók listáját vajon nem inkább EZ A KÉP vezeti-e? Esetleg egy másik? Kommentben várjuk az ötleteket.