Ez a legrégebbi, épségben fennmaradt dagerrotípia New Yorkról

Ez a legrégebbi, épségben fennmaradt dagerrotípia New Yorkról

2017. április 27. Mai Manó Ház

Bár az elmúlt években több fotó is a legelső New York-i képként jelent meg a közösségi oldalakon, idővel mindegyikről kiderült, hogy van nála régebbi kép is. Neves fotótörténészek állításai alapján biztosan kijelenthető, hogy a bejegyzésünkben látható kép a jelenlegi ismereteink szerint a New Yorkról készült legelső, épségben fennmaradt fotó.
Az egyik első amerikai fényképész műtermet Samuel F. B. Morse és Dr. John W. Draper 1839-től az 1840-es évek elejéig ideiglenesen a New York University Washington Square-i campusán működtette. 1839 őszén (más források szerint 1840 telén) a tetőtérben lévő műteremből a két munkatárs jó minőségű, negyedlemez méretű dagerrotípiát készített a New York-i Broadway keleti oldalán, a Waverly Place-szel szemben álló unitárius templomról (Unitarian Congregational Church of the Messiah). A képet a távíró feltalálója, Samuel Morse, aki akkor a New York University-n a festészet és szobrászat professzora volt és John William Draper feltaláló és vegyész, a NYU orvosi karának alapítója készítette.

newyork1840.jpgFotó: Samuel F.B. Morse és John William Draper: Waverly Place, New York, c. 1840 © Smithsonian

Fotótörténeti írásokból tudjuk, hogy a dagerrotípia technikája 1839-ben Franciaországból kerülhetett New Yorkba, amikor Morse meglátogatta Daguerre-t Párizsban. Morse levelet is írt a New York Observer-nek (amelyet fivére alapított) a találmány leírásával, amely nagy feltűnést keltett Amerikában. Daguerre korai képei éppen Morse látogatásának idején az otthonában és műtermében keletkezett tűzben égtek el, sajnos ezek között volt a legelső rögzített kép a Holdról. Morse gyorsan pályát váltott és a távíró működésének tökéletesítésén dolgozott, míg Dr. Draper a fiaival a tudományos fotográfia területén folytatta munkáját az Egyetemen. 
A legelső épségben fennmaradt fotót a Holdról végül Draper készítette el 1840 márciusában. A fotót és történetét ITT találod.

samuel-f_b_-morse.jpgFotó: Részlet a Library of Congress gyűjteményében megtalálható Morse jegyzetfüzetéből

(forrás: viewingnyc; untappedcities.com)

A Budapestről készült legrégebbi, épségben fennmaradt felvétel 1844 körül készülhetett és a Kecskeméti utcát a Kálvin tér felől ábrázolja. A képet ITT találod.