Kép-kockák #24 - Jimmy mesél. 70 éve készült Ruth Orkin világhírű fotósorozata

Kép-kockák #24 - Jimmy mesél. 70 éve készült Ruth Orkin világhírű fotósorozata

2017. május 11. Mai Manó Ház

Mary Ruby némafilm színésznő és Samuel Orkin, az Orkin Craft nevű játékhajók készítőjének egyetlen gyermeke, Orkin Hollywoodban, az 1920-as és 1930-as évek aranykorában nőtt fel. 10 évesen kapta első fényképezőgépét, egy 39 centes Univexet, amellyel iskolai barátait és tanárait kezdte el fotózni. 17 évesen az Egyesült Államokon keresztül hosszú kerékpárútra indult Los Angeles-ből New Yorkba, hogy megnézze az 1939-es világkiállítást. Útközben végig fotózott. Később a tanglewoodi nyári zenei fesztiválon fotózott, éjszakai mulatókban gyakorolta szakmáját, belépett a Photo League-be és a Look magazinban megjelent első sztorijával (Jimmy mesél) profi fotóriporter lett. Orkin 1943-ban New Yorkba költözött, ahol egyik első munkája gyermekportrék készítése volt, amely egész életén át kedvenc témái közé tartozott. A West Village-ben lakott, ahol sok környékbeli gyereket fotózott. Két testvért, egy fiút és egy lányt a „Kártyajátékosok” és a „Jimmy mesél” című sorozattal örökített meg. Amikor saját gyermekei, Andy és Mary megszülettek, a lakás mindegyik helyiségébe 500 wattos égőt rakott, hogy egyetlen különleges pillanatot se mulasszon el.  

orkin1-6.jpgFotó: Ruth Orkin: Jimmy mesél 1-6, 1947

A Jimmy mesél sorozat hat fotóját Orkin 1947-ben készítette a Look magazinnak, de pár héttel később Edward Steichennek is elküldte, aki a Museum of Modern Art termeiben készült megrendezni a Family of Man kiállítást, melyhez épp anyagot gyűjtött. Steichennek megtetszett a sorozat, így Orkin képe bekerült a válogatásba, és innentől a neves múzeum csoportos kiállításainak állandó szereplője lett. A sorozat több díjat is nyert, majd 1951. november 26-án a LIFE magazinban is publikálták a képeket.
A 'Jimmy Tells About Kitty and The King.' című cikkből megtudhatjuk, hogy Ruth Orkin teljesen véletlenül akadt a kisfiúra. A New York-i Horatio utcában látta meg Jimmy nővérét a fotográfus, és néhány jó fotó reményében követni kezdte a kislányt, mígnem rátaláltak Jimmy Heldonra, aki barátaival az árokparton háborúsdit játszott. A békekötés után az egyik fiú azt kiabálta Jimmynek, hogy: Gyerünk, mutass nekünk egy filmet!. Jimmy pedig nem volt rest, és az 1946-ben bemutatott Kitty című film legendás jeleneteit felidézve, mutogatta el a főhős, Paulette Goddard történetét.

orkin001.pngFotó: Ruth Orkin: Jimmy mesél, 1947
orkin002.pngFotó: Ruth Orkin: Jimmy mesél, 1947
orkin003.pngFotó: Ruth Orkin: Jimmy mesél, 1947
orkin004.pngFotó: Ruth Orkin: Jimmy mesél, 1947
orkin005.pngFotó: Ruth Orkin: Jimmy mesél, 1947
orkin006.pngFotó: Ruth Orkin: Jimmy mesél, 1947

(forrás: paddle8.com; orkinphoto.com; sothebys.com)

Ruth Orkin leghíresebb fotójának történetét - melyet már a Mai Manó Házban is bemutattunk - ITT találod.