Balaton, csók, házasság, kutyák és rakpart - Öt tematikus válogatás a Fortepan képeiből

2017. július 25. Mai Manó Ház

Az Index idén már ötödik születésnapját ünneplő Nagykép rovatának szerkesztői 2015. április 18. óta válogatnak a Fortepan remek képeiből és mutatják be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, többnyire amatőr fotósok hagyatékaiból. Mivel júliusban a Fortepan a témánk, ezért ma öt érdekes anyagot ajánlunk figyelmetekbe Balaton, csók, házasság, kutyák és rakpart témában.
A blogon megjelent képeket mi választottuk, az Index szerkesztőinek válogatását a képre kattintva találjátok. 

Balaton
A balatoni turizmus aranykora egyértelműen a Kádár-rendszer időszakára esett, ezért most mi is a Fortepan-gyűjtemény '60-as, '70-es és '80-as évekből származó privát fotói közül válogattuk ki a leghangulatosabb nyári képeket. Nosztalgiamaratonra és gumimatracra fel! - írták a Nagykép rovat szerkesztői. 

if001.jpgFotó: Balaton, 1966 © MHSZ/Fortepan

Csók
A csók világnapja alkalmából összegyűjtöttük a legjobb archív csókolózós fotókat a Fortepan segítségével. 

if002.jpgFotó: Cím nélkül, 1968 © Fortepan

Kutyák 
A kutya az ember legjobb barátja, sok helyen igazi családtag, aki akár a kedvenc fotelunkban is alhat. Őrzi a házat, futkározik a gyerekkel, velünk pancsol a balatoni nyaraláson, és ha kell, még háborúzni is elkísér minket. A Fortepanra feltöltött kutyás fotókból válogattuk össze a legjobbakat: ezt látták a magyar blökik 1900-tól 1984-ig.

if003.jpgFotó: Cím nélkül, 1940 © Ebner/Fortepan 

Rakpart
[...] az élet nem állt meg, sőt: a korzózás a legendás Duna-parti szállodasor előtt újabb fénykorát élte, a női Duna-uszodákat távcsővel tartották szemmel a kukkoló öregurak, csak a budai sétányon nem történt semmi a gesztenyefák virágzásán kívül. Aztán az elegáns nőket és a vidám evezősfiúkat elsodorta a második világháború, a hidakkal és a patinás hotelekkel együtt. A romokból lassan újjáépültek a rakpartok, az ideiglenes és állandó hidak, jöttek a kádári évek augusztus 20-i ünnepségei és a pecások. A Budapest100 apropóján következzen most 24 kép a rakpartokról. 

lf004.jpgFotó: A budai Vár és a Lánchíd a pesti rakpartról, 1966 © Gyöngyi/Fortepan

Házasság
A boldog, büszke, mosolygó pár esküvői képe egy idő után már csak a rokonoknak érdekes – de nem akkor, ha a második világháború után újjáéledő Budapest adja a hátteret. Esküvők az újrakezdés és újjáépítés éveiben a Fortepanon. 

if005.jpgFotó: Dóm tér, esküvői hintó a Fogadalmi templom főbejáratánál, Szeged, 1937 © Vargha Zsuzsa/Fortepan

(forrás: index.hu; fortepan.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása