Amikor a fotóst fényképezik #71 - Anton Corbijn ritkán látott önarcképei

2017. augusztus 12. Mai Manó Ház

Vannak képek, amikre rámutathatunk, hogy „nézd, az ott Miles Davis a képen”, Corbijn képére tekintve azonban azt mondhatjuk: ő Miles Davis. A tibetiek egy képmásba komoly spirituális rásegítés révén látják bele az ábrázolt személyt – Corbijn portréi magukban hordozzák ezt a spirituális rásegítést. Fotói beleivódnak a nézőbe, aki később már nem tud másképp gondolni az alanyra, csak úgy, ahogy Corbijn ábrázolta. – írta Jósvai Péter 2009-ben az Artmagazinban.
Az 1955-ben született Corbijn munkássága első éveiben David Bowie-ról készült portréja volt az egyik leghíresebb. A fotón az akkoriban Nagy-Britannia egyik legnagyobb sztárjának kikiáltott énekes egy szál ágyékkötőben, smink és minden díszlet nélkül volt látható egy fekete-fehér képen. Már ekkor is feltűnt Corbijn mindenkitől elütő, erőteljes, puritán stílusa, amely éles kontrasztban állt a popkultúra színes világával. Anton Corbijn világhírét a Depeche Mode tagjaival való találkozás alapozta meg a 80-as évek közepén. Az együttes tagjai Anton fotójának megjelenése után teljesen összenőttek vele: a művész tucatnyi videóklipet, lemezborítót és fotósorozatot készített az együttesről. Természetesen Corbijn nemcsak a Depeche Mode-dal dolgozott, hiszen kamerája előtt állt már szinte minden híres zenész, színész vagy politikus.
Corbijn sztárokról készült ikonikus képeiből már válogattunk blogunkon, ezúttal pedig az Amikor a fotóst fényképezik rovatunkban első konceptuális sorozatának kevésbé ismert képeit láthatjátok. Az A. Somebody című sorozathoz Corbijn különleges önarcképeket készített a kétezres évek elején szülővárosában, a Hollandiában található Strijenben. A fotográfus tőle szokatlan módon a fényképezőgépet maga felé fordította és már elhunyt hírességeknek beöltözve készítette el képeit. Corbijn a fotókon a megjeleníteni kívánt sztárok ruházatára is ügyelt és gyakran a rájuk jellemző mozdulatokat, arckifejezéseket is imitálta. A sorozatot bemutató fotóalbum Anton Corbijn: A. Somebody, Strijen, Holland címmel a Schirmer/Mosel kiadó gondozásában 2002-ben jelent meg.

corbijnjoplin.jpgFotó: Anton Corbijn: A. Joplin, Strijen, 2002

corbijnmarley.jpgFotó: Anton Corbijn: A. Marley, Strijen, 2002

corbijnharrison.jpgFotó: Anton Corbijn: A. Harrison, Strijen, 2002

corbijnpresley.jpgFotó:  Anton Corbijn: A. Presley, Strijen, 2002
corbijncobain.jpgFotó: Anton Corbijn: A. Cobain, Strijen, 2002

corbijnzappa.jpgFotó: Anton Corbijn: A. Zappa, Strijen, 2002
corbijnlennon.jpgFotó: Anton Corbijn: A. Lennon, Strijen, 2001
corbijnheaven.jpgFotó: Anton Corbijn: Mennyország, 2002

(forrás: antoncorbijn.com; artmagazin.hu; rtlklub.hu; nytimes.com; anothermag.com; galerie-beckers.de; damianzimmermann.de

Anton Corbijn világhírű sztárportréit, valamint az általa rendezett Depeche Mode, U2 és Nirvana videókat  ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása