Ezek a legjobb magyar sajtófotók. Kihirdették a 36. Sajtófotó Pályázat nyerteseit - Gratulálunk!

2018. január 30. Mai Manó Ház

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének fotóriporteri szakosztálya 36. alkalommal írta ki a magyar sajtófotó-pályázatot. A tájékoztatás szerint 247 fotós 2260 pályázattal és összesen 6302 képpel pályázott. A zsűri elnöke Szlukovényi Tamás (Kanada) az Archive of Modern Conflict kurátora volt, munkáját Filip Horvat (Horvátország), fotóriporter; Maciek Nabrdalik (Lengyelország), fotóriporter; Michael Hanke (Cseh Köztársaság), fotográfus és Szabó Bernadett (Magyarország), fotóriporter segítette. 
Idén a legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ-nagydíjat Móricz-Sabján Simon, a Világgazdaság fotóriportere nyerte el Borsosék című anyagával. 
A nyolc fős Borsos család a Csongrád megyei Csanytelek településen él, nehézségeik, életük pedig tökéletes tükörképei Kelet-Magyarország problémáinak. A család fő bevételi forrása a gyermekek után járó állami támogatás, amely jelenleg 120 ezer forint havonta. Helyzetük a szegénységi küszöb alatt nem egyedülálló, Magyarországon a lakosság egyharmada él jelenleg a létminimum alatt és több mint 12% él mélyszegénységben. Mária és József nemcsak a 6 gyermek nevelésével küzd meg a hétköznapokban, de a térségre jellemző munkanélküliséggel is. Mindketten idénymunkákkal próbálják a havi jövedelmet kiegészíteni, amely viszont épp oly rendszertelen, mint amennyire kevés bevételt jelent.A gyerekek és szüleik pedig bár kénytelenek együtt élni a szegénység okozta korlátokkal, de a kötelék, ami összeköti őket, sokkal erősebb a mindennapi gondoknál. - írta Móricz-Sabján a nagydíjas sorozat szinopszisában, melyet a képre kattintva ismerhetsz meg.

Az előzsűrizés után, a január 26 és 28. között megrendezett zsűrizés során a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész-nagydíjat Mónus Márton az MTI munkatársa A krízisautó éjszakája című anyagájért kapta. Az Escher Károly-díjat, vagyis a legjobb Magyarországon készült hírképért járó elismerést Asszonyi Eszter, a HVG külső munkatársának ítélték Megemlékezés című fotójáért. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat a Magyar Nemzet Magazin munkatársa Végh László nyerte el. A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Kerekes M. István lett.
A pályázat díjazott képeiből a fotóra kattintva találsz egy válogatást. 

(forrás: sajto-foto.hu)

GRATULÁLUNK!

A riportfényképezés 170 éves történetének mérföldköveit ITT, a Reuters fotóriportereinek 2017-ben készült képeiből összeállított válogatásunkat pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása