Cseh avantgárd fotográfia (1918-1939)

2018. február 15. Mai Manó Ház

A prágai Iparművészeti Múzeum anyagából rendezett "Cseh avantgárd fotográfia 1918–1939 között" kiállítás olyan művészeket ismertet meg, akiket Beaumont Newhall, Peter Pollock vagy Helmut és Alison Gernsheim korábbi fotótörténeti írásai-ban meg sem említett. A kiállítás válogatás a "Modern szépség – a cseh avantgárd 1918–1948 között" című kiállítás anyagából, amely a cseh avantgárd fotók és fotómontázsok eddigi legszélesebb körű gyűjteménye. A kiállítás, amely a prágai Iparművészeti Múzeum és a Francia Kulturális és Kommunikációs Minisztérium (Mission du patrimoine photographique) közreműködésével készült, 1998–1999-ben megjárta Barcelonát, Párizst, Lausanne-t, Prágát és Münchent.

Mivel e hónapban az európai fotótörténet a témánk, ezért mai bejegyzésünkben Vladimir Birgus és Jan Mlcoch írását ajánljuk, mely a Fotóművészet magazin 2001/1-2 számában jelent meg. 

cseh001.jpgFotó: Jaroslav Rössler: Untitled, 1931 © Iparművészeti Múzeum, Prága

Kronológia
1918 A Cseh Köztársaság kikiáltása
1920 Prágában megalapítják a Devetsil művészcsoportot, amely a cseh avantgárd legfontosabb egyesületévé válik a húszas években. A tagok nagy része kollázsokat és fotómontázsokat készít 
1922 Karel Teige a Zivot II évkönyben publikálja programadó cikkét Fotó, Mozi, Film címen, Man Ray fényképeivel illusztrálva.
1923 A Devetsil szervezésében Prágában a Rudolfinumban nyílik meg A modern művészet bazára című kiállítás, amely az első nemzetközi berlini "Dada vásár" folytatása. Jaroslav Rössler kísérleti és absztrakt alkotásokat, Jindrich Styrsky és Karel Teige úgynevezett Képkölteményeket mutatnak be.
1924 A francia–cseh szövetség aláírása. Karel Teige publikálja a Poétizmus első kiáltványát a Host című újságban. Brünnben megalapítják a Pásmo című újságot. A John Levy Galéria Párizsban megrendezi a Modern Csehszlovákia Művészete című kiállítást, miközben Prágában a kortárs német művészetet Otto Dix, Oskar Kokoschka, Emil Nolde bemutatásával ünneplik.
1926 Az Abeceda című kötet megjelenése Vítezslav Nezval verseivel, amelyben költészet, fotó és grafika új módon találkoznak. A Devetsil csoport harmadik kiállítása a Rudolfinumban nyílik, amelyen Man Ray és Le Corbusier is részt vesznek.
1927 Karel Teige vezetésével először jelenik meg a ReD, a Devetsil legjelentősebb újságja. Josef Sudek megnyitja műtermét Prágában. Frantisek Drtikol önálló kiállításának körútja az USA-ban.
1928 Prágában megrendezik A nemzetközi fotográfia első szalonját. Teige kiadja a Poétizmus második kiáltványát.
1929 A baloldali értelmiség egyesül Leva Fronta néven, Karel Teige elnöklete alatt. Párizsban megjelenik a Les Nus de Drtikol című album. Cseh művészek fotóinak és fotómontázsainak kiállítása Stuttgartban, Film és Foto címmel.
1930 A Das Lichtbild című kiállítás megnyílik Münchenben, Berka, Sudek és Teige munkáiból. Jindrich Styrsky kiadja az Eroticka revue-t, ami 1933-ig jelenik meg. Jaromír Funke elkezdi leghíresebb sorozatát, Az Idő folytatódik címmel, amit 1934-ben fejez be.
1931 A Cseh Fényképezés című almanach első kiadása. Prágában megnyílik A francia modernek műveiből rendezett kiállítás, Arp, De Chirico, Ernst, Masson, Miro, Picabia, Tanguy munkáiból.
1933 A Fotóvonal nevű csoport megalapítása. Hitler hatalomra kerülése után John Heartfield Prágába emigrál.
1934 A Cseh Szürrealista Csoport megalakulása. Styrsky megalkotja a Békaember és az Ember szemhéjjal (Szemellenzős) című ciklusát. 1935 Az első szürrealista kiállítás. André Breton Paul Eluard kíséretében előadást tart Prágában és Brünnben. Drtikol abbahagyja a fényképezést.
1938 A müncheni szerződés aláírása. A Szudéta-vidéket a Német Birodalomhoz csatolják. Prágában megjelenik a Nő fényben című Drtikol-mű. 
1939 Szlovákia függetlenné válik. A cseh területeket elfoglalja a német Wehrmacht. A Cseh-Morva Protekturátus megalakulása. A művészi avantgárd alkotásai illegalitásban jelennek meg, sok művész emigrál. A prágai Képzőművészeti Múzeumban megnyílik a Száz év cseh fényképészete című kiállítás.
1941 Jindrich Heisler Toyen lakásában bujkál a háború végéig. Illegalitásban megjelenik Styrskytől az Auf den Nadeln dieser Tage című fotóalbum Heisler szövegeivel, hasonlóan mint Az alvás kazamatáiból című album, amely Heisler és Toyen munkája.
1942 A Group 42 megalapítása, ahová Miroslav Hak és Jiri Kolar is tartoznak. A Széttépett babák illegális megjelenése, a Ra csoport közreműködésével.
1943 A modern cseh fényképezés mappa megjelenése Prágában, amelyben tíz aláírt eredeti felvétel szerepel, többek között Funkétól, Sudektől és Ehmtől.
1945 Prága felszabadítása és a német hadsereg kapitulációja. Bevonulnak a szovjet csapatok. Vilem Reichmann a háború élményeinek hatására elkezdi Megsebzett város című sorozatát.
1947 A modern fénykép Csehszlovákiában című kiállítás megnyitása Bécsben. Toyen és Heisler Párizsban telepednek le és a Breton-féle szürrealistákhoz csatlakoznak.
1948 Puccs Prágában és a kommunisták győzelme, a 40 évig tartó diktatúra kezdete.

cseh002.jpgFotó: Jindrich Styrsky: From the series of photographs, 1934–35 © Iparművészeti Múzeum, Prága

 

További képeket és teljes cikket a képre kattintva találod.

cseh003.jpgFotó: Frantisek Drtikol: Untitled, 1927 © Iparművészeti Múzeum, Prága

(forrás: fotomuveszet.net)

Az avantgárd fényképezés mesterműveiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása