A HÉT FOTÓSA: Stanko Abadžić – Válogatás egy horvát fotóriporter képeiből

2018. március 01. Mai Manó Ház

Stanko Abadžić - horvát fotográfus és fotóriporter - 1952-ben született Vukovarban, jelenleg Zágrábban él. Abadžić a horvát Vjesnik napilap fotóriportereként kezdte pályafutását. Ebben az időszakban Tunéziában, Máltán, Törökországban készített fotóriportokat. 1991-ben Abadžić külföldre költözött, és sok évig nem tért vissza Horvátországba. Négy évet élt Németországban, majd utána hét évet töltött Csehországban, Prágában. Több interjúban is megjegyezte, hogy Prága volt az a város, amely a legnagyobb hatással volt művészi kifejezésére. Talán éppen ez inspirálta, hogy a fotóriportokról a művészi fotográfiára váltson.
Csehországban számos csoportos és egyéni kiállításon vett részt, melyek közül a legnagyobb a retrospektív kiállítása volt a prágai Josef Sudek Galériában, mely alkalmával jelent meg első monográfiája is: "U ogledalu života" (In The Mirror of Life). 2002-ben tért vissza Horvátországba és a zágrábi Mimara Múzeumban a leghíresebb prágai sorozatát mutatták be.
A fényképezés nagy mestereinek hatására – főleg Henri Cartier-Bresson képei után – Abadžić művészfotói szinte kizárólag fekete-fehér filmre készültek. Abadžić önálló kiállításokon vett részt sok európai országban (Csehország, Horvátország, Németország, Portugália, Svájc és Spanyolország), de Európán kívűl (Argentínában, az USA-ban és Japánban) is kiállított és fontos szakmai elismeréseket, valamint számos kitüntetést kapott alkotói munkájáért. 

 abadzic001.jpgFotó: Stanko Abadžić: A parton, Baška, Horvátország, 2000 © Stanko Abadžić


Mivel ezen a héten Stanko Abadžić Prágában készült képét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben Abadžić képieből válogattunk. A galériát a képre kattintva találod. 

(forrás: wikipedia.org; flopetersgallery.com)

Lazukics Anna volt az egyetlen, aki – nemcsak a Vajdaságban, hanem az akkor még létező Jugoszlávia területén is – dacolva az akkori szokásokkal az 1950-es évek végén, nőként a fotóriporteri hivatást választotta. Az ő riportképeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása