A HÉT FOTÓSA - Válogatás Ruth Orkin legendás sorozataiból

A HÉT FOTÓSA - Válogatás Ruth Orkin legendás sorozataiból

2018. április 01. Mai Manó Ház

Mary Ruby némafilm színésznő és Samuel Orkin, az Orkin Craft nevű játékhajók készítőjének egyetlen gyermeke, az 1921-ben Bostonban született Ruth Orkin Hollywoodban, az 1920-as és 1930-as évek aranykorában nőtt fel. 10 évesen kapta első fényképezőgépét, egy 39 centes Univexet, amellyel iskolai barátait és tanárait kezdte el fotózni. A fotóriporteri iskolát Los Angelesben végezte el és 17 évesen az Egyesült Államokon keresztül hosszú kerékpárútra indult Los Angelesből New Yorkba, hogy megnézze az 1939-es világkiállítást és közben végig fotózott.
Később a tanglewoodi nyári zenei fesztiválon, majd éjszakai mulatókban gyakorolta szakmáját, belépett a Photo League-be és a Look magazinban megjelent első sztorijával (Jimmy mesél) profi fotóriporter lett. Huszonkét évesen New Yorkba költözött és eleinte egy éjszakai klub fotósaként dolgozott, majd később neves magazinok – mint például a Life, a Look vagy a Ladies' Home Journal – alkalmazták. Többnyire gyerekeket fényképezett, mégis ő készítette az egyik leghíresebb portrét Robert Capáról.
Orkin leghíresebb felvétele az American Girl in Italy című kép akkor készült, mikor a Life-nak készült izraeli tudósítása után - ahova az izraeli filharmonikusokat kísérte el - Firenzébe utazott és ott találkozott a festőművész Jinx Allennel (mai nevén Ninalee Craig). Kevesen tudják, hogy ez a fotó egy sorozat része, hiszen Orkin délelőtt 10 órától másnap délig fotózta Allent. A Howard Greenberg gyűjteményét is gyarapító legendás fotót - mely 1951. augusztus 22-én készült Olaszországban - 2013-ban a Mai Manó Házban is bemutattuk. 
1952-ben Orkin férjhez ment Morris Engel fotográfus és filmeshez. Orkin két nagy – a férjével közösen készített – független játékfilm, a "Little Fugitive" (1953) és a "Lovers and Lollipops" (1955) sikere után visszatért a fényképezéshez, és a Central Parkra néző lakás ablakán keresztül készített színes felvételeit "A világ az én ablakomból" (1978) és a "További képek az ablakomból" (1983) című könyvekben gyűjtötte össze.
A fényképezés a család egész életét végigkísérte,hiszen miután saját gyermekei, Andy és Mary megszülettek, a lakás mindegyik helyiségébe 500 wattos égőt rakott, hogy egyetlen különleges pillanatot se mulasszon el.
Orkin képei már az 50-es évektől szerepeltek kiállításokon, de első önálló bemutatkozására egészen 1974-ig kellett várni, ekkor a New York-i Nikon House termeiben rendeztek fotóiból kiállítást. Orkin az 1970-es évek végén fényképezést tanított a Vizuális Művészetek iskolájában és 1980-tól már az International Center of Photography oktatási csapatát erősítette. Miután a nyolcvanas évek elején rákot diagnosztizáltak nála, abbahagyta a tanítást. Orkin 1985. január 16-án New York-i otthonában halt meg.

Mivel ezen a héten Ruth Orkin Robert Capáról készült világhírű felvételét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben Ruth Orkin képeiből válogattunk.
A fotókra kattintva még több képet találsz. 

Kerékpártúra (1939)

orkin_washingtonmonument_06.jpgFotó: Ruth Orkin: Washington Monument, Washington, D.C., 1939 © Ruth Orkin Photo Archive

Kártyázó gyerekek (1947)

1orkin_thecardplayers_07.jpgFotó: Ruth Orkin: Kártyázó gyerekek, New York, 1947 © Ruth Orkin Photo Archive

Jimmy mesél (1947)

orkin001.pngFotó: Ruth Orkin: Jimmy mesél, 1947 © Ruth Orkin Photo Archive

Hírességek portréi (1950-1960-as évek) 

debbiereynoldsbyruthorkin1-e1498860460739.jpg Fotó: Ruth Orkin: Debbie Reynolds, Hollywood, 1948 © Ruth Orkin Photo Archive

American Girl in Italy (1951)

ruth.orkin-american.girl.jpg
Fotó: Ruth Orkin: Amerikai lány Olaszországban (Firenze) 1951
© Ruth Orkin Courtesy of Howard Greenberg Collection


Central Park 

orkin_mist_03.jpgFotó: Ruth Orkin: Mist, NYC, nd © Ruth Orkin Photo Archive

Orkin további képeit a fotóra kattintva tekintheted meg:

orkin_refugees_04.jpgFotó: Ruth Orkin: Zsidó menekültek, Izrael, 1951 © Ruth Orkin Photo Archive

(forrás: orkinphoto.com; wikipedia.org)