World Press Photo of the Year 2018

World Press Photo of the Year 2018

2018. április 14. Mai Manó Ház

Az idei World Press Photo pályázatra 125 ország 4548 fotósa nevezett több mint 73 ezer képpel. Szakítva a korábbi évtizedek gyakorlatával, idén februárban nem az év képének választott fotót jelentette be a World Press Photo zsűrije, hanem azt a hat képet, amiből a döntésük nyomán kiválasztják majd az év képét áprilisban. A végső körbe jutott fotók a tavalyi év rendkívüli híreit vonultatják fel, helyet kapott köztük Moszul ostroma, a venezuelai krízis, a rohingják tragédiája és a londoni terrortámadás is.
A hír kategória győztese 2018-ban az AFP fotóriportere, Ronaldo Schemidt képe lett. A venezuelai fotós, Ronaldo Schemidt képén a 28 éves José Víctor Salazar Balza menekülése látható a pusztító tűz elől. A képet tavaly tavasszal készítették a Nicolás Maduro elnök elleni tüntetésen, ami erőszakos összecsapásokba torkollott. A fiatal férfi egy rendőrmotor mellett állt, amikor az felrobbant, ettől a férfi ruházata begyulladt. 

wpp2018.jpgFotó: Ronaldo Schemidt: Caracas, Venezuela, 2017. május 3. © AFP

(forrás: index.hu)

A néhány másodpercig tartó brutális jelenetet az AFP hírügynökség két fotósa is megörökítette, ezeket a képeket ITT találod.