A HÉT FOTÓSA: Alice Springs – Válogatás Helmut Newton feleségének képeiből

A HÉT FOTÓSA: Alice Springs – Válogatás Helmut Newton feleségének képeiből

2018. május 17. Mai Manó Ház

"Egy este vacsora közben - közvetlenül az első fotóim publikálása előtt - Helmut megkérdezte, hogy milyen nevet akarok használni. Jean Seberg és spanyol barátja, Ricardo voltak a vendégeink, és Ricardo kért egy világatlaszt, amit kikészítettem neki az asztalra. Ő kinyitotta Ausztráliánál, és megkért, hogy csukjam le a szememet és mutassak a térképen valahova. Az ujjam Alice Springs közepén (Alice Springs egy város Ausztrália közepén az Északi terület territóriumban, a MacDonnell-hegység mentén – szerk.) landolt. – Megvan a neved. - mondta. – mesélte egy interjúban nevének eredetét June Browne, a filmes karrierje során használt művésznevén June Brunellként ismert színésznő.
Alice Springs nevét szerencsére fotóművészként ismeri a világ, de az életrajzi adatok Helmut Newtonhoz kötik, ugyanis az 1923-ban June Browne néven született színésznő egy egész életen, egészen pontosan 56 éven át volt a fotóművész felesége, társa, titkárnője és egyben sajtófőnöke is. June még szülőhazájában, Ausztráliában ismerkedett meg a náci üldöztetés elől Németországból ilyen messzire menekülő Helmut Neustadterrel, és 1948-ban kötöttek házasságot. June ismeretségük után felhagyott ígéretesnek induló színészi hivatásával, hogy életét a viszonylag gyorsan ismertté váló, akkor már Helmut Newton néven dolgozó fiatal fotóséhoz kösse. Rendszeresen kísérte el férjét európai utazásaira is, majd rövidesen Londonba és Párizsba tették át működésüket, így June Európában festészetet is tanulhatott. 1970-ben aztán egyszer a sors úgy hozta, hogy Newton egy váratlan betegség következtében nem tudott eleget tenni egy híres cigaretta-márka szerződésének, és a megbízó beleegyezésével, valamint néhány napos technikai felkészítés után (Newton elmagyarázta June-nak a fénymérő és a fényképezőgép alapvető használatához szükséges tudnivalókat) June készítette el a reklámfotókat, amelyeket aztán szülővárosára emlékezve Alice Springs néven publikált. Sokan azt tartják, hogy a portré-fényképezés sikere elsősorban egy széles kapcsolatrendszeren, leegyszerűsítve: sok híresség, a felső-tízezer tagjainak telefonszámát tartalmazó telefonkönyvön múlik.
Springsnek 1974-ben már címlapfotója volt az Elle magazinnál, és kétségtelen, hogy a fotográfusnő Helmut Newton révén jelentős helyzeti előnnyel indult, azonban csupán ez a lehetőség kevés lett volna ahhoz, hogy a 20. század nagy portréfotósai közé emelkedjen. – írta Cserba János az Artportal oldalán.
A június 3-án 95. születésnapját ünneplő Alice Springsnek az elmúlt években számos kiállítást rendeztek a világ különböző pontjain, hiszen 2005 óta külön gyűjteménye van a berlini Helmut Newton Alapítványon belül.

Mivel ezen a héten Alice Springs talán leghíresebb felvételét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben az ő munkáiból mutatunk egy válogatást. 

(forrás: artportal.hu; i-d.vice.com; pleasurephoto.wordpress.com; scoscumista.com; macphoto.co.uk; darlin.it)

Bár közös munkájuk nem ismert, de Helmut Newton egyik híres fotóján felesége is szerepel. Az Önarckép a feleségemmel és modellekkel című fotót a Vogue Hommes magazin felkérésére egy párizsi stúdióban készítette. A fotó rövid történetét és az elfényképezett filmtekercs további képkockáit ITT találod.