Elhunyt Sam Nzima (1934-2018), akinek felkavaró képét a Time magazin a világ 100 legnagyobb hatású fotói közé válogatta

2018. május 19. Mai Manó Ház

2018. május 12-én, nyolcvanhárom éves korában meghalt Sam Nzima dél-afrikai fotográfus, aki az 1976-os sowetói felkelés idején megörökítette és megmutatta a világnak az apartheid rezsim brutalitását.
A fekete-fehér fotó, amely világhírűvé tette őt, a 13 éves Hector Peterson haldoklását mutatja társa kezében az után, hogy a dél-afrikai rendőrség 1976. június 16-án, a sowetói felkelés idején tüzet nyitott a tüntető fiatalokra, és lelőtte őt. A középiskolás diákok vezette tüntetés vízválasztót jelentett az apartheid elleni harcban. Hivatalosan 23 haltak meg a zavargásokban, azonban a tényleges áldozatok számát 176 és 700 közé teszik.
Nzima kamerája elkapta a pillanatot, amely leleplezi az apertheid-elnyomás brutalitását - méltatta az elhunytat Cyril Ramaphosa dél-afrikai államfő. A felvételt az amerikai Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb képének választotta. Nzima hosszas jogi csatározás után nyerte el a szerzői jogokat fotója fölött. - számolt be a halálhírről az MTI.

nzima001.jpgFotó: Sam Nzima ikonikus fotójával

Az esemény valószínűleg semmilyen figyelmet nem is kapott volna, azonban Sam Nzima a The World fotóriporterének felvételei révén az egész világ megismerhette az Apartheid rendszer borzalmait. Leghíresebb fotóján a 13 éves Hector Pietersen látható, aki egyike volt a zavargás első áldozatainak. Hectort a dühtől és fájdalomtól eltorzult arcú Mbuyisa Makhubu tartotta a karjaiban, hogy mihamarabb a legközelebbi kórházba vigye. Őket Antoinette, Hector testvére kíséri. A kórházban azonban már nem tudtak a kisfiún segíteni, csak a halál beálltát tudták megállapítani.

nzima002.pngFotó: Sam Nzima: Soweto, 1976. június 16. © Sam Nzima

Nzima összesen hat fényképet készített. Tudta, hogy a rendőrség könnyen elkobozhatja tőle a filmet, ezért a tekercset a zoknijába rejtette. „Szóval a filmet odaadtam a sofőrünknek és kértem, hogy hajtson vele egyenesen az irodánkba. Délutánra a felvételeket világszerte elküldték.” A halott Hectorról készült felvételek világszerte megdöbbenést és felháborodást váltották ki,
Nzimát le akarták tartóztatni, mert fotói rossz színben tüntették fel a kormányt. A rendőrség nagy erőkkel kereste. A fotóriporter végül arra kényszerült, hogy elhagyja lakóhelyét, Sowetó városát, ahol feleségével és gyermekeivel lakott. Nzima felvételeit a kormány cenzúrázta, a The World pedig megszűnt. 

nzima003.jpgFotó: Sam Nzima: Soweto, 1976. június 16. © Sam Nzima

(forrás: iconicphotos.wordpress.com; fototortenet.blogspot.hu; time.com)

Nyugodjék békében!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása