A HÉT FOTÓSA - Válogatás Frank Horvat világhírű divat- és riportfelvételeiből

A HÉT FOTÓSA - Válogatás Frank Horvat világhírű divat- és riportfelvételeiből

2018. május 31. Mai Manó Ház

Frank Horvat 1928. április 28-án Abbáziában (ma Horvátország területén található) született magyar apa és osztrák anya gyerekeként. A második világháború kirobbanásának évében menekültek Luganóba, ahol Horvat középiskolai tanulmányait fejezte be. 16 évesen vette első fényképezőgépét, melyet a bélyeggyűjteményéért kapott pénzből vásárolt. Első fotósorozata Dél-Olaszországban készült 1951-ben, melyet az Epoca magazin címlapján közölt. (Ez volt a képeslap történetének első színes címlapfotója.) Ugyanebben az évben ismerte meg személyesen Robert Capát és Cartier-Bressont. 1955-ben saját költségen utazott el Indiába, az ekkor készült riportfotói a Paris Match, a Picture Post és a Life hasábjain is megjelentek. A sorozat képeit Edward Steichen a legendás The Family of Man című kiállítás anyagába is beválogatta.
A divatfényképezéssel az ötvenes években került közelebbi kapcsolatba, ebben az időben a Vogue és az Elle lapokban jelentek meg képei. 1959-ben három éven át a Magnum ügynökség tagja volt, majd a hatvanas évektől szinte kizárólag divatfotókat készített. Horvat folyamatosan kísérletezett a szürrealista hagyományok szellemében, így a kilencvenes években egyike volt az első művészeknek, akik a Photoshop program segítségével módosították képeiket.
"Szerencsém van, hogy hetven éven át fotósként dolgozhattam egy olyan érában, amikor a világ többet változott, mint korábban bármikor. És szerencsés vagyok azért is, mert hat különböző országban élhettem és egy rengetegbe ellátogathattam, négy nyelven írok, beszélek és gondolkozom, mindenféle témában fényképezek, de a fotográfián kívül más is érdekel.” – mondta Frank Horvat, aki jelenleg Párizsban él.

Mivel ezen a héten Frank Horvat egy szerelmespárt ábrázoló, Párizsban készült ikonikus felvételét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a világhírű fotográfus képeit találod. 

(forrás: gadcollection.com; lomography.com; A 20. század fotóművészete - Museum Ludwig, Köln, Taschen, 2002)

Horvat 1959-ben készített felvételét a huszonnégy éves Alain Delonról ITT találod.