A HÉT FOTÓSA: Edouard Boubat - Válogatás egy francia fotóriporter világhírű felvételeiből

2018. június 14. Mai Manó Ház

Az 1923-ban, Párizsban született Edouard Boubat a második világháború után kezdett el fényképezni. Ugyanúgy, mint Doisneau, Boubat is egy nyomdában dolgozott először és a párizsi École Estienne-ben tanult az 1930-as évek végén. A háború alatt fényképelőhívóként alkalmazták, majd 1946-ban kezdett fotográfusként is dolgozni. Néhány évig szabadúszóként dolgozott és saját fotóit árulta a francia sajtónak. Tehetségét a Realites magazin ismerte el elsőként, így 1951-től már hivatalos fotóriporterként dolgozott a magazinnál. Boubat első csoportos kiállítását Párizsban a La Hune Galériában mutatták be 1951-ben, többek között Robert Doisneau, Izis és Brassaï munkáival együtt. Első önálló bemutatkozása szintén Párizsban volt, 1973-ban.
Visszaemlékezéseiből megtudhatjuk, hogy a fotóriport életmódja adta azt a kalandot, amelyre fiatalemberként vágyott, és olyan szabadságot biztosított számára, amelyet a háború utáni Európában csak kevesen tudtak elérni. Karrierjének kezdetétől Boubatnak volt egy veleszületett képessége, ahogy az elkapott pillanatot egy mágikus képpé alakította. A fotográfus rengeteget utazott, képeit főleg különböző folyóiratoknak és önmagának készítette.
Boubat művészi hitvallásának lényegét a saját szavaival foglalja össze: "Ahogy a szerelem első látásra mindent töröl, egyfajta ürességet hoz létre, ezért be kell vallanom, hogy amikor képet készítek, nincsenek vágyaim, nincs szándékosság, sem emlékezés. Amit fényképezek, az irányít engem, ez egy ugrás az ismeretlenbe. Egy pillanat alatt vége van. Ez a bennem lévő üresség teszi lehetővé a röpke pillanat megörökítését. "(Edouard Boubat: Pauses, 1983)
Boubat munkáját az egész világon, többek között az Egyesült Államokban, Európában és Mexikóban is kiállították. Több szakmai díjat is kapott, mint például a francia Nemzeti Fotográfiai Díj és a Hasselblad Alapítvány díját 1988-ban. Boubat 1999. június 30-án hunyt el Párizsban.

Mivel ezen a héten Edouard Boubat egy hetven éve készült fotóját választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a világhírű fotográfus riport- és aktfelvételeiből válogattunk. 

(forrás: everydayishow.livejournal.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása