Polixeni Papapetrou képei ausztrál Drag Queen szépségversenyekről (1988-1999)

2018. július 05. Mai Manó Ház

A történelem során a férfiakat és a nőket mindig is a ruhájuk stílusa, színe és típusa alapján különböztették meg, és különböző szabályokat, normákat állítottak fel a viselésükkel kapcsolatban. A cross-dressing egy olyan viselkedési forma, amely ezen normák ellen cselekszik, ezért úgy tűnhet, mintha transznemű viselkedést mutatnának annak művelői. A cross-dressing természetesen nem jelent transznemű identitást, tehát a személyről, aki a másik nem ruháit viseli, nem mindig állapítható meg szexuális orientációja. - olvashatjuk az idevaló szócikket a wikipedia oldalán. Drag Queen-nek az olyan személyt nevezzük - általában meleg férfit vagy transzneműt -, aki nőnek öltözve tart szórakoztató előadást (ének, playback, tánc stb.). A transzvesztita hasonló fogalom, de a drag queenek esetében azonban a fő hangsúly a szórakoztatáson van, így ők gyakran szélsőségesen eltúloznak bizonyos vonásokat a humor kedvéért.
A nemrég elhunyt ausztrál fotóművész Polixeni Papapetrou a nyolcvanas években kezdte el fényképezni Melbourne Carlton nevű kerületében az évente megrendezésre kerülő Miss Alternative World Ball eseményt. A San Remo bálteremben ezeken az estéken közel ezer nőnek öltözött férfi versengett a fődíjért. A fotográfus egy interjúban elmondta, hogy minden alkalommal szeretettel gondol vissza e különleges szépségverseny résztvevőire. A sorozat képeit egy melbourne-i melegbár, a Trish's Caféban készült felvételeivel egészítette ki.

Mai bejegyzésünkben a PRIDE tiszteletére Polixeni Papapetrou Drag Queens című sorozatának képeiből válogattunk. 

(forrás: polixenipapapetrou.net; wikipedia.hu; melegvagyok.hu)

Papapetrou véleménye szerint az álarcok – akár jelképes, akár szó szerinti értelemben – nem csak elrejtik személyazonosságunkat, hanem egyidejűleg kibővítik és át is alakítják azt. Éden című sorozatának képei is ezt szimbolizálják, melynek képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása