Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A HÉT FOTÓSA: Bill Brandt - Válogatás egy angol fotós aktfelvételeiből (18+)

2018. július 12. Mai Manó Ház

Bill Brandt 1904-ben Hamburgban született orosz származású brit szülőktől. Egy svájci portré-stúdióban tanulta ki a fotózás mesterségét, majd 1929-ben Párizsba költözött és a világhírű Man Ray tanítványa lett, ekkor ismerkedett meg a szürrealizmussal is. Két évvel később tért vissza Angliába, ahol fotóriporterként a Weekly Illustrated-nek és a Picture Post-nak dolgozott. Brandt szokatlan témaválasztásával és problémaérzékenységével kitűnt a brit sajtóban publikáló fotóriporterek közül, akárcsak nézőpontválasztásával, a fény és az árnyékok kezelésével. Munkái angliai, francia és amerikai kiállításokon váltak igazán ismertté. Cyril Conolly, a svájci Camera lap szerkesztője ezt írta róla 1972-ben: „Tőle megkapjuk mindazt, amit egy fotográfustól várhatunk. Kíváncsiságot, szellemességet, ügyességet, objektivitást, fantáziát, technikai tudást és a szigorúságot a válogatásban. ”
Brandt azt meséli a Camera magazin hasábjain, hogyan kezdett aktot fényképezni: „A fényképezés nagyon kiábrándító dolog is lehet. Így voltam vele, amikor a háború után londoni hírességeket fotografáltam angol és amerikai folyóiratok számára, s állandóan csak mérgelődtem az ilyen munkával járó nehézségek miatt. Politikusok, művészek, írók, színészek portréi voltak ezek, saját környezetükben, de sohasem volt elég időm arra, hogy kedvem szerint dolgozzak. Modelljeim mindig rohantak. Lakásuk ritkán nyújtott inspiráló hátteret, márpedig éppen az ösztönző háttérre lett volna szükségem, hogy ezekből a portrékból jó fotók legyenek. Így kezdtem el aktot fényképezni.”
Az elkészült 16 fotóból álló sorozatot Leonard Russell főszerkesztőnek vitte el, aki még mielőtt látta volna a fotókat a koncepció ismeretében közölte Brandttel, hogy ezek a képek nem jelenhetnek meg a magazinban és évkönyvekben sem. A visszautasítás után a sorozat további képekkel bővült: . „De ha már elkezdtem, folytattam is a munkát, amíg csak össze nem gyűlt egy kötetre való anyag. Egy nagyszerű, öreg, faházas Kodakkal dolgoztam, amit akkoriban szereztem, a Scotland Yard tulajdona volt egykor.” (forrás: Fotóművészet 1972/2 62. oldal)

Mivel ezen a héten Bill Brandt Nudes című sorozatának egyik képét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a világhírű fotográfus aktfelvételeiből válogattunk, melyeket a Hyman gyűjteményben őriznek. 

(forrás: houkgallery.com; britishphotography.org)

Brandt tengerparti aktsorozatának képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása