Ezek voltak a ma hét éve indult Mai Manó Ház Blog leg-leg-leg bejegyzései

2018. augusztus 01. Mai Manó Ház

Pontosan hét évvel ezelőtt, 2011. augusztus elsején indítottuk útjára a Mai Manó Ház Blogot, Mai Manó 1892-ben megjelent A fényképészetről című írásával. Az azóta eltelt 2557 nap alatt 2853 fotográfiai témájú bejegyzés és kereken 500 hozzászólásunk született oldalunkon.
Augusztus elseje az egyetemes fotótörténetben is nagy jelentőséggel bír, hiszen ezen a napon született Robert Capa szerelme, Gerda Taro (1910-1937), de ezen a napon ünnepelte születésnapját az olasz Mario Giacomelli (1925-2000), a cseh Jaromír Funke (1896-1945) és az orosz származású Jack Delano (1914-1997) mellett a német Rudolf Dührkoop (1848-1918) is. És, hogy még egy magyar vonatkozású érdekességet is megemlítsünk, a legutolsó szigetbecsei felvételét André Kertész is ezen a napon készítette el 1984-ben.
A naponta frissülő, korábban már a legjobb magyar fotóblog és a hét bloggere díját is elnyert oldalunk látogatottsága folyamatosan növekszik, az indulás óta már közel 40.000.000 oldalletöltést mutatnak a blog.hu statisztikai adatai. Örülünk, köszönjük és büszkék vagyunk arra, hogy a Facebook oldalunkon már több mint 81.000-en lájkoltátok a Mai Manó Házat, ezzel továbbra is mi vagyunk az egyik legnépszerűbb hazai kulturális intézmény. Ne feledjétek azt sem, hogy ma indult az MMH+ csoportunk is, rögtön az első nap egy remek kedvezménnyel. Reméljük ez meggyőz titeket, hogy érdemes csatlakozni hozzánk!
A korábbi évekhez hasonlóan, mai szülinapi posztunkban az elmúlt egy év leg-leg-leg bejegyzéseit mutatjuk meg nektek. 

mmhblog7_1.png

A legnézettebb blogbejegyzés: Magyarország 1964-ben - 30 fotó a Fortepan gyűjteményéből

Az Elliott Erwitt Magyarországon című kiállítás a hazánkban készült fotókból mutatott be egy itthon még soha nem látott válogatást. Az Elliott Erwitt fotóiból rendezett kiállítást kiegészítve a Fortepan gyűjteményében található 1964-ben készült képek is bemutatásra kerültek vetítés formájában. Az elmúlt egy év legnézettebb posztjában mi is ezekből a képekből válogattunk. A teljes galériát a képre kattintva találod.

fortepan_61008.jpgFotó: Strand. Balatonakarattya, Magyarország, 1964. © Fortepan / Lencse Zoltán

A legtöbb lájkot kapott bejegyzés: Anyák a világ körül - Közel 50 évig egy dobozban lapultak ezek a felvételek

Ken Heymant, a többszörösen díjnyertes fotográfust 2013-ban korábbi munkahelyéről keresték, hogy a Woodfin Camp ügynökségnél hagyott értékeit vigye magával, mert a raktárhelyiséget, amiben ezt évtizedeken át őrizték, most kiürítik. Heyman ekkor találta meg a rég elfeledett, Mothers (Anyák) címkével ellátott dobozkát, benne rengeteg képpel, amelyek között olyanok is voltak, melyeket végül nem válogattak be a Family című fotóalbumba. Ezt az albumot egyébként 1965-ben Pulitzer-díjra jelölték.
A hatvanas és hetvenes években készített képeken anyákat és gyermekeiket láthatjuk a világ különböző tájairól. Heyman ezeken a szívhez szóló felvételeken az anyaság lenyűgöző pillanatait örökítette meg. A Mai Manó Ház Blog elmúlt egy évének legnépszerűbb posztját a képre kattintva találod. 

heyman002.jpgFotó: Ken Heyman: Részlet az Anyák című sorozatból © Ken Heyman

A legtöbb hozzászólás: Fotó-gondolatok

A legtöbb hozzászólás - nem véletlenül - Fotó-gondolatok rovatunkba érkezett. Peter Turnley 1980-ban készített képéhez több mint nyolcvan gondolat érkezett. 

 

A legnézettebb 18+-os bejegyzés: Irina Popova felkavaró fotói egy drogfüggő család mindennapjairól (18+)

Irina Popova 2008-ban, 21 évesen kényelmetlen és felkavaró sorozatot készített két drogos, orosz szülőről, akik a kétéves kislányukat Szentpéterváron próbálták felnevelni siralmas körülmények között. A sorozat nagyot szólt Oroszországban, de az internetes közvélemény nagy része is követelte, hogy vegyék el a kislányt a szülőktől. Popova célja az volt, hogy megmutassa a szeretet független az emberek társadalmi helyzetétől és a legkilátástalanabb körülmények között is lehet szeretetteljes életet élni. Először egy éjszakai klubban akart fotózni, de ott nem jött össze a kívánt sorozat, viszont amikor távozott a helyről, meglátott egy nőt, aki az utcára vizelt, majd a dolga végeztével odébbállt a babakocsijával együtt, amiben egy kisgyerek volt.
A 10 évvel ezelőtt készült felkavaró sorozat képeit a fotóra kattintva találod. 

popova008.jpgFotó: Irina Popova: Részlet az Another Family című sorozatból, 2008 © Irina Popova

A legvitatottabb bejegyzés: A bikaviadal után - Rineke Dijkstra portréi portugál matadorokról (1994-2000)

Az 1959-ben született, Hasselblad-díjas fotográfusnő New Mothers című sorozatát már bemutattuk blogunkon, a közvetlenül a szülés utáni pillanatok „arcait” megörökítető világhírű sorozat férfi változatában - mely alig másfél hónappal később készült - a bikaviadalok arcait láthatjuk. A fotográfusnő elmondása szerint érzékenynek és kiszolgáltatottnak találja azokat az embereket, akik fizikailag kimerültek, mint például az anyák, akik nemrég szültek, vagy azok a matadorok, akik éppen elhagyták az arénát. A bikaviadalok véres arcai és jelmezei a férfiak erőszakosságára és bátorságára emlékeztetnek, ám a fáradtnak, kimerültnek tűnő matadorok arcvonásai mégis felfedik törékenységüket.
A sorozat képeit a fotóra kattontva találod.

db003.jpgFotó: Rineke Dijkstra: Forte da Casa, Portugal, May 20, 2000 © Rineke Dijkstra 

A legviccesebb bejegyzés: Humor IX.
Immár kilencedik alkalommal válogattunk a Facebook oldalunkon található KÉSŐ ESTI MOSOLYGÁS rovatunkba feltöltött humoros, megmosolyogtató képekből. Kattints a képre a szilveszteri válogatásunkért!

horusz03.jpgFotó: © Hórusz Archívum

A szerkesztő kedvence: Mai Manó Online Fotóegyetem

Mérhető, látható, hogy az elmúlt évek során rohamosan növekszik az érdeklődés korunk művészeti jelenségeinek megértése, megismerése iránt. A fotóművészet is egyre inkább elfoglalja méltó helyét és rangját, hiszen alapvetően változtatta meg vizuális kultúránkat, új perspektívákat nyitott a művészi kifejezési formákban, valamint információs hatalommá lett a világról való tudás és az emlékezés területein. A fotó egyben a legtágabban művelt művészeti ág, gyakorlatilag mindenki űzheti, akinek van egy kis hobbi fényképezőgépe.
A Mai Manó Házban az elmúlt években már rengeteg, a fotográfiához köthető előadást rendeztünk, és ez így lesz a jövőben is. A Mai Manó Ház Blogon idén elindítottuk a Mai Manó Online Fotóegyetemet. A hetente frissülő posztjainkban olyan előadásokat láthattok, melyeket még sosem publikáltunk Youtube csatornánkon.
Az eddigi "tananyagot" a képre kattintva találod. 

mmh_youtube.png

A Mai Manó Ház Blogon minden nap 0 óra 2 perckor újabb és újabb pillanatokat láthattok a fényképezés történetéből, és nagyon örülünk annak, ha egy-egy fotó annyira megtetszik nektek, hogy feltöltitek a közösségi oldalatokra is. Ezúton kérünk Benneteket, hogy tiszteljétek meg a fotográfusok munkáit azzal, hogy nem csak a képet, hanem a fotóhoz tartozó képaláírást is átemelitek a blogunkról. Ha a forrást is megjelölitek, azt külön köszönjük!
Köszönjük még egyszer, hogy ilyen sokan olvastok minket, maradjon ez továbbra is így, fotózzatok sokat és látogassatok meg minket a Mai Manó Házban is!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása