Agnieszka Rayss: A milicista halála. Újrajátszás. 2018

2018. szeptember 05. Mai Manó Ház

A Mai Manó Házban megrendezett Sputnik Photos: A képzelet geometriája című kiállításunkon a lengyel fotográfusnő Agnieszka Rayss munkája is látható. A lengyel művész-kollektíva kiállításán bemutatott munkák külön erre az alkalomra készültek.
Agnieszka Rayss sorozatát Robert Capa éppen 82 éve, 1936. szeptember 5-én készült, A milicista halála című világhírű fotója inspirálta. Az ikonikus fotóról a fotótörténészek a mai napig nem tudják eldönteni, hogy egy valós pillanatot vagy egy eljátszott eseményt ábrázol.
A Milicista halála. Újrajátszás 2018 című sorozat Robert Capa magyar származású fotográfus-haditudósító "A milicista halála" című, 1936-ban, a spanyol polgárháború idején készült felvétele alapján készült (amelyről felröppent a gyanú, hogy csupán eljátszották) - olvashatjuk az október 7-ig látogatható kiállítás képaláírásában. 

Agnieszka Rayss (1969) fotográfus, szabadúszó. Dokumentarista fotográfiával foglalkozik. A Jagelló Egyetemen tanult művészettörténetet. A Sputnik Photos nemzetközi, fotóriportereket tömörítő egyesület társalapítója.
2011-ben és 2012-ben is elnyerte az Év Képe díjat, kétszer került be a Hasselblad Masters Award döntősei közé, számos sajtófotó pályázat nyertese, többek között a Newsreportaz és a Grand Press Photo pályázatokon is diadalmaskodott. 2012-ben elnyerte a Lengyel Kulturális Minisztérium ösztöndíját, 2007-ben a Visegrádi Alap támogatását.
Amerikai Álomcímmel kiadták saját albumát (a kulturális átalakulásról és a populáris kultúra győzelméről a közép- és kelet-európai országokban). Számos egyéni és csoportos kiállításon részt vett, beleértve a 2009-es prágai Biennálét és a Noorderlicht fotófesztivált 2008-ban és 2009-ben.
Érdeklődése középpontjában a rendszerváltás popkulturális megnyilvánulásai állnak, valamint az, hogyan próbálják lemásolni a posztkommunista országok a nyugati trendeket. Munkái megjelentek például a Polityka, Rzeczpospolita, Przekrój magazinokban is. Az elmúlt években tájfényképészettel és az ökológiához kapcsolódó témákkal is foglalkozott. Agnieszka Rayss 2018. október 6-7-én workshopot tart a Mai Manó Házban.

A Megrendezett vagy egy jól elkapott pillanat? - Gondolatok Robert Capa legvitatottabb felvételéről című írásunkat ITT találod.

Szeretnél hozzászólni? Facebook oldalunkon megteheted. 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása