Kép-kockák #28 – Peter Lindbergh: Szupermodellek a Vogue címlapján (1990)

2018. szeptember 09. Mai Manó Ház

Peter Lindbergh a Nagy Német Birodalom területén, a lengyelországi Lesznóban született 1944-ben. Korántsem találta meg elsőre a fényképezést, képzőművészettel kezdte, majd a berlini akadémiára járt, és a holland festészet érdekelte. "Inkább Van Gogh inspirációit kerestem, minthogy a kötelező portrékat és tájképeket festettem volna, ahogy a művészeti iskolákban tanítják."
A krefeldi művészeti iskola befejezése után nem sokkal fordult a fotózás felé. A német Stern magazinnál többek között Helmut Newtonnal is együtt dolgozott. 
A Vogue művészeti igazgatójával, később vezető szerkesztőjével, Alexander Libermannel történt 1987-es beszélgetés szinte összefoglalja Peter Lindbergh egész életművét. Liberman megkérdezte árulja már el, ugyan miért nem dolgozik a magazinnak. Lindbergh szemrebbenés nélkül kijelentette, hogy azért, mert nem tetszenek neki a nőkről közölt fotók. Libermann nem hagyta ennyiben, felhatalmazta, hogy akkor tessék, csinálja, ahogy neki tetszik.  

lindbergh00.jpgFotó: Peter Lindbergh: Christy Turlington, Tatjana Patitz, Naomi Campbell, Cindy Crawford and Linda Evangelista, New York, 1989 © Vogue/Peter Lindbergh

A brit Vogue 1990-es címlapja nem egy címlap volt a sok közül. Úgy is mondhatjuk, hogy összefoglalta a 90-es évek divatszakmáját; öt nő a lehető legegyszerűbben New York utcáin. Peter Lindberghet kérték fel a fotózásra, a feladata pedig nem kevesebb volt, mint meghatározni a 90-es évek nőideálját. Ahelyett, hogy egy nőt fényképezett volna le, öt teljesen különböző arcot válogatott össze. És tényleg, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington és Cindy Crawford uralták a következő évtizedet. 

lindbergh02.jpgFotó: Vogue UK címlap, 1990. január

Az ikonikus fotó Manhattan nyugati részében, a Meatpacking District (Vágóhídi negyed) környékén készült. A fotográfus így emlékezett vissza arra a napra: 
Liz Tilberis, a brit Vogue szerkesztője megkért, hogy csináljak egy képet. - Te készíted az 1990. januári címlapot. - mondta. Olyan dolgot akart, ami előrevetítené az elkövetkezendő évtizedet. Én így reagáltam: "Ó Istenem, ki tudja az milyen lesz? A következő évtizedet nem tudod bemutatni egy arccal. Az nem fog működni." De én tudtam, mi lenne a megoldás.
Miután Lindbergh elmondta az ötletét, hogy New York belvárosában akarja a képet elkészíteni, ráadásul több modellel, mindenki le akarta beszélni; őrültnek tartották, hiszen a Vogue "nem megy be a belvárosba". A kép készítésének napján a sminkesük Párizsból repült volna New Yorkba, de a Concorde-dal valami probléma volt, így nem tudott eljönni. Lindbergh nem adta fel, kerítettek valakit, akitől csak annyit kért, hogy a lehető legkevesebb sminket tegye fel a lányokra és elkezdett fotózni. A kontaktmásolaton látszik, hogy nem nagyon készült sok felvétel, így egészen könnyen választhatta ki a szerinte legjobbat.

lindbergh01.jpgFotó: Peter Lindbergh: Kontaktmásolat 

A fényképezés után a modellek összeálltak egy csoportképre is, ezt a ritkán látott fotót Jim Rakete, Lindbergh barátja készítette. "Zavarbaejtő volt, hogy lefényképeztek - mondta Lindbergh - de boldog vagyok, hogy Jim megcsinálta ezt a képet. Nagyon kényelmetlenül éreztem magam, és bár fura arcom van, szerintem ezen a képek elég jól nézek ki. Szeretem ezt a képet. Sokat tanulhatsz abból, ha egy fotográfus fényképez le."

lindbergh03.jpgFotó: Jim Rakete: Christy Turlington, Tatjana Patitz, Peter Lindbergh, Naomi Campbell, Cindy Crawford and Linda Evangelista, 1989 - New York, behind the scenes on the cover shoot for the January 1990 cover of British Vogue


A Vogue címlapján megjelent képet négy különböző méretben nagyította le Lindbergh, amelyek közül a legnagyobbat egy 2016-os árverésen 68.750 fontért, több mint 25 millió fotintért vásárolták meg egy londoni árverésen. A Lindbergh által 1989-ben készített csoportos portré napjainkra sem veszített értékéből. A felvétel valóban a kilencvenes évek egyik legfontosabb divatfotójaként írta be magát a fotótörténet nagykönyvébe.

(forrás: velvet.hu; vogue.co.uk; velvet.hu; telegraph.co.uk)

A 90-es évek hosszú és legendás szupermodell korszakát egy másik, szintén 1989-ben készült bámulatos és egyedi fényképpel lehetne még összefoglalni: Herb Ritts mára már ikonikussá vált felvételén Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Tatjana Patitz és Stephanie Seymour meztelenül bújik össze. Ezt a képet ITT nézheted meg.
A divatfényképezés történetének legelső fotómodelljéről ITT találsz képeket.

Szeretnél hozzászólni? Facebook oldalunkon megteheted. 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása