Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A HÉT FOTÓSA: Francesca Woodman - Válogatás a 22 évet élt világhírű fotográfus aktfelvételeiből (18+)

A HÉT FOTÓSA: Francesca Woodman - Válogatás a 22 évet élt világhírű fotográfus aktfelvételeiből (18+)

2018. szeptember 13. Mai Manó Ház

Francesca Woodman fényképei központjában a női test és identitás áll. Az újra és újra felbukkanó tükrök, elhagyatott házak málladozó falai és a romantikus ruhák fokozzák a képek (rém)álomszerű hangulatát. Francesca Woodman aprólékos körültekintéssel készítette elő és tervezte meg fényképeit, nagy figyelmet fordított a részletekre. A kérdésre, miszerint miért mindig saját magát fényképezte, így felelt: "Így sokkal kényelmesebb, hiszen én mindig kéznél vagyok!"
Az amerikai fotóművész; Francesca Woodman 1958. április 3-án született Denverben. Művészcsaládból származott, az anyja Betty Woodman, keramikus, az apja George Woodman, festő. Francesca szülei mindig is rajongtak Olaszországért, s valószínűleg ezért választottak lányuknak is olasz eredetű nevet. 1965-ben Firenzébe költözött a család, s Francesca olasz iskolában folytatta általános iskolai tanulmányait. Bár csak két évig maradtak Firenzében, a család később se szakadt el hosszabb időre szeretett Itáliájától, hiszen minden nyarat a toszkánai Antellában töltötték utána is.
Francesca Woodman 13 éves korában kezdett el fényképezni. 1972-ben Andoverbe költözött (Massachusetts), ahol az Abott Academy, egy bentlakásos magániskola hallgatója lett. De később úgy döntött, hogy a Boulderi Gimnáziumban fejezi be középiskolai tanulmányait. 1975 és 1979 között a providence-i Képzőművészeti Főiskolában, a Rhode Island School of Design-ban folytatta tanulmányait, ahol többek között Aaron Siskind is tanította. Francesca Woodman rajongott Man Ray, Duane Michals, Arthur Fellig Weegee fényképeiért.
A firenzei természettudományi múzeumban kezdődött minden, amikor Francsesca Woodman a fejébe vette, hogy addig nem tágít, míg le nem fotózza magát a kiürült épületben. A La Specoláért valósággal rajongó fiatal nő összebarátkozott a teremőrrel, aki némi ellenszolgáltatást remélve beengedte zárás után a múzeumba.
"Egy perc alatt felment a pumpa az őrben, amikor engem is meglátott a múzeum ajtajában – nyilatkozta a The Guardiannak Francesca édesanyja, Betty Woodman keramikusművész. A lányom külön megkért, hogy tartsak vele, és ha kiabálna, azonnal szaladjak be érte, ilyesmire azonban nem volt szükség. Az üresen kongó épületben Francesca úgy érezte magát, mint egy gyerek az édességboltban, és nem tudott dönteni, hogy meztelenül vagy balerina ruhában fotózza le magát a kiszemelt tárggyal. Végül megszabadult ruháitól, de testét az óriási koponya takarja, miközben arcát szorosan hozzányomja a vitrin üvegéhez. Ekkor még csak 17 éves volt." - olvashatjuk a Librariuson megjelent Woodman munkásságát bemutató cikkben.
Egy ösztöndíjnak köszönhetően az iskola utolsó évét Rómában fejezte be, ahol a szürrealista és futurista könyvekben specializálódott Maldoror könyvesbolt-galéria segítségével megrendezte első egyéni kiállítását. A római szökőkutak barokk szobrainak hatására jelenik meg fényképeiben az angyal motívuma (On Being an Angel, 1977–1978).
Nagy érdeklődést tanúsított a nők helyzetével kapcsolatos könyvek, mint például Virginia Woolf és Colette művei és André Breton szürrealista írásai iránt. Több levelében is megemlítette Daniel Spoerri Anekdotikus topográfia című könyvét. Az Egyesült Államokba való visszatérése után New Yorkba költözött. 1980 nyarán a Peterborough-ban található MacDowel Művészkolóniában dolgozott, rengeteg fényképét ott hívta elő. Majd ősszel a Daniel Wolf Galéria több kiállításán is részt vett. Megismerkedett Peter Frank és Max Kozloff kritikusokkal, akik Ralph Meatyard műveihez hasonlították fényképeit. 1981 januárjában jelent meg első fényképalbuma Some Disordered Interior Geometries címmel. 1981. január 19-én öngyilkosságot követett el, kiugrott New York-i lakásának ablakán.

Mivel ezen a héten Francesca Woodman leghíresebb önarcképét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a 2015 őszén, a stockholmi Moderna Museet-ben megrendezett On being an Angel című kiállítás sajtóképeiből válogattunk. 

 

(forrás: wikipedia.hu; librarius.hu; artblart.com)

Világhírű fotográfusok meztelen önarcképeiből készült válogatásunkat ITT találod.

Szeretnél hozzászólni? Facebook oldalunkon megteheted.