Variációk éjszakára - Inspiráció a Weegee éjszakája fotópályázatunkhoz

2018. november 04. Mai Manó Ház

1839. január 2-án Daguerre készítette az első fotót (dagerrotípiát) a Holdról, (más források szerint 1840. január 2-án). Ugyanezen év március 8-án Daguerre laboratóriuma leégett, így sok más fotótörténeti jelentőségű képpel együtt az első Holdról készült fotó is megsemmisült. Az első (épségben fennmaradt) csillagászati fénykép, a John W. Draper által 1840 márciusában elkészített holdfotó. Bár a legelső éjszakai felvételről nincs pontos tudomásunk, azt biztosan állíthatjuk, hogy Daguerre és Draper felvételei az elsők között voltak, melyek az éjszakát ábrázolták.
Hevesy Iván a Fényképezés lámpafényben – éjjeli felvétel című könyvében az alábbi területekre bontotta le az éjszaka készült képeket: nagyvárosi fények; kivilágított épületek; kirakatok és portálok fényképezése; fényreklámok; éjjeli felvételek kisvárosban; tűzijáték fényképezése; villám fényképezése; holdfényes városkép; az éjjeli riport; felvételek színházban, moziban, hangversenyen, cirkuszban.
A Mai Manó Ház és a Blog.hu közös fotópályázatán, melyen az éjszaka a témánk, nem határoztuk meg, hogy milyen területen készüljenek a pályamunkák, hiszen csak egy kérésünk volt; az Indafotó gyűjteményébe feltöltött felvételeken az éjszakát mutassátok meg nekünk. Ahogy a pályázati kiírásban is fogalmaztunk: a feltöltött képeken játszhattok a színekkel. Az éjszaka fényei, a sötétség jelei, a holdfénytől a városi fényekig, a bevilágított terektől a vaku mesterséges fényéig, bármilyen megközelítésben érdekes lehet. De megmutathatjátok nekünk az éjszaka sötét oldalait is, amikor előbújnak a démonok és a félelmek. Olyan képekkel is pályázhattok, amelyek az éjszaka témakörét körbejárva - külön-külön vagy akár egyszerre - a szórakozás, a szerelem, a vágy, a sebezhetőség, a visszahúzódás, a nyugalom vagy épp a csend jeleit ábrázolják.

A képeiteket az Indafotón létrehozott Weegee éjszakája gyűjteménybe lehet feltölteni 2018. november 22-ig. Weegee  - akinek képeit most a Mai Manó Házban is megtekinthetitek - kizárólag éjszaka, vakus fényképezőgéppel dolgozott – a fotótörténetben az elsők között használva azt.
Mai bejegyzésünkben, megkönnyítve a pályázók munkáját – egyfajta inspirációként – a hazai és a nemzetközi fotótörténet híres, éjszakai képeiből válogattunk.  

doisneau.jpgFotó: Robert Doisneau: Jeu du Trapeze Aerien, Paris, 1949 © Robert Doisneau 

kertesz.jpgFotó: André Kertész: Bocskay tér, Budapest, 1914 © Bruce Silverstein Gallery 

kudaszgaborarion.jpgFotó: Kudász Gábor Arion: Görkorcsolyázó, Margitsziget (Részlet a Zöld terület sorozatból, 2005)
© Kudász Gábor Arion 

Amszterdam 6.jpgFotó: Szabó Judit: Amszterdam, 1990-es évek
© Szabó Judit 

gregory-crewdson-untitled-maple-street-e28098beneath-the-roses_-2004.jpgFotó: Gregory Crewdson Untitled (Maple Street) from the series ‘Beneath the Roses’ Digital carbon print 144.8 x 223.5 cm Gregory Crewdson, Courtesy Gagosian Gallery, New York © Gregory Crewdson 

brassai.pngFotó: Brassaï: Párizs, c. 1932 © Brassaï Archives 

vivianmaier.jpgFotó: Vivian Maier: Florida, 1957 © Maloof Collection 

dulovits11.jpgFotó: Dulovits Jenő: Éjjeli felvétel a Dunán átívelő Erzsébet-hídról, 1930-as évek közepe
© Fejér Zoltán gyűjteménye
001.jpg
Fotó: Berenice Abbott: New York at Night, c. 1932.
© Philadelphia Museum of Art, Gift of Theodore T. Newbold in memory of Lee Witkin, 1984.
weegee-fein-57.jpgFotó: Weegee: Gyerekek a tűzlépcsőn, 1941. május 23. © Courtesy Institute for Cultural Exchange, Germany 2018


(forrás: maimano.hu; vivianmaier.com; artblart.com; brucesilverstein.com

Ne maradj le, töltsd fel az éjszakai képeidet a gyűjteménybe! A fotópályázat fődíja egy Leica C-Lux fényképezőgép. A pályázati kiírást ITT, az eddig feltöltött pályamunkákat pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása