Válogatás a leghíresebb bűnügyi fotográfus fotóalbumaiból

Válogatás a leghíresebb bűnügyi fotográfus fotóalbumaiból

2018. november 20. Mai Manó Ház

A harmincas-negyvenes években Weegee neve szorosan összefonódott New Yorkkal és az ottani városi élettel. Weegee a depresszióval és gazdasági válsággal küzdő társadalomban szembesítette nézőit a magánnyal, a szegénységgel, és a bűnözéssel. Ugyanakkor megmutatta a szépség és a boldogság pillanatait is, mivel ezek is hozzátartoznak a New York-i Lower East Side életéhez, Harlemhez, Boweryhez. Munkássága azonban mégsem csupán a témája miatt vált ismertté, képeinek művészi ereje, drámai hatása, nyers realizmusa, éles kontrasztjai úttörő hatással voltak az elkövetkező fotográfus nemzedékekre.
A Mai Manó Házban megrendezett kiállítás az életmű legjobb képei közül mutat be 104-et, amelyek meghitt közelségből rajzolják ki New York portréját.

A Mai Manó Könyvesbolt széles választékában is megtalálhatók Weegee fotóalbumai, ma ezekeből a könyvekből válogattunk.

WEEGEE – MURDER IS MY BUSINESS
Kiadó: Prestel, 2013
Oldalszám: 264 oldal
Kötés: keménytáblás
ISBN: 9783791353135
Nyelv: angol Ár: 14.900,- Ft.

weegee-mimb-sm.jpg

Az International Center of Photography archívumából válogatva a könyv bemutatja Weegee, New York egyik legjelentősebb sajtófotósának páratlan stílusát és lenyűgöző karrierjét. 1935 és 1946 között Weegee nevet szerzett magának bűncselekményeket, áldozatokat és elkövetőket hajszolva New York utcáin. Speed Graphic kamerával és egy rendőri rádióval felszerelkezve gyakran a rendőröket is lehagyva ért a bűntények helyszínére, hogy eladja képeit a szenzációra éhes bulvárlapoknak. Fekete-fehér képei gyakran furcsák és nyugtalanítóak voltak. Mégis, ahogy ez a gyönyörű válogatás is mutatja, alanyai tele voltak élettel. Dossziékra emlékeztető dizájnnal a kötet nyomon követi Weegee szabadúszó fotóstól fotó-detektívvé való átalakulását, magyarázatot adva a bulvár sajtóval és a gengszter kultúrával való kapcsolatára, és feltárva ismereteit New York legsötétebb sarkaiból is. A könyv gazdag élményt kínál az olvasóknak az egyik legikonikusabb fotós lencséjén keresztül a New York-i éjszakai életről.

EXTRA! WEEGEE
Kiadó: Hirmer Publishers, 2017
Oldalszám: 320 oldal
Kötés: keménytáblás
ISBN: 9783777428130
Nyelv: angol
Ár: 16.900,- Ft 

weegee-xtra-sm.jpg

Nem volt még egy olyan fotós, aki olyan közelről dokumentálta volna az 1930-as és a 40-es évek New York-i szenzációit, botrányait és katasztrófáit, mint Weegee. Lenyűgöző képei – annak a rejtélyes képességének köszönhetően, hogy mindig a dolgok helyszínén volt, amikor azok történtek – a vizuális szókincs részévé váltak, amely segített megérteni a korszakot, melyben élt. Ez a könyv azonban valami újat kínál: a 2012-ben felfedezett NEA archívum számtalan eddig soha nem látott Weegee-képet mutat be. Sok ismerős témája mellett – a rendőröktől, a csalóktól, az éjféli részegektől a táncoló jazz zenészeken át, a II. világháború befejeződését ünneplő drámai zűrzavarig – Weegee egyik, eddig ismeretlen oldalát is megismerhetjük a boldog emberek örömteli fényképein keresztül. A könyvben szereplő alkotások lenyűgöző feltárásai az évtizedek óta elveszettnek hitt archívumnak.

THE WEEGEE GUIDE TO NEW YORK
Kiadó: Prestel, 2015
Oldalszám: 432 oldal
Kötés: keménytáblás
ISBN: 9783791353555
Nyelv: angol
Ár: 10.900,- Ft 

weegee-guide-to-ny-sm.jpg

Fedezd fel New York városát a leghíresebb krónikás szemével! Fotóriporterként folytatott pályafutása során Weegee feltárta a város legkevésbé elbűvölő zugait, amely bűncselekményeknek, baleseteknek, és utcai árusoknak adott otthont. Bár hozzáállása gyakran sötét és cinikus volt, mégis rendkívül szentimentálisan viszonyult az alanyai kemény életéhez. Ez az egyedülálló útmutató Weegee látószögén keresztül vezet a Bowery-ről a Midtown-ra, a West Side-ról keletre egy kis Brooklynt is hozzáadva. A könyv tizenegy szomszédos kerületet bemutatva, térképekkel illusztrálva követi Weegee útját az éjszakai életbe. Több száz olyan fényképet tartalmaz, többnyire az International Center of Photography archívumából, amelyek soha ezelőtt nem jelentek meg – bemutatva Weegee világát a városban, amely soha nem alszik.

FLASH – THE MAKING OF WEEGEE THE FAMOUS
Kiadó: Henry Holt and Co., 2018
Oldalszám: 400 oldal
Kötés: keménytáblás
ISBN: 9781627793063
Nyelv: angol
Ár: 11.900,- Ft 

weegee-flash-sm.jpg

Arthur Fellig azon titokzatos képessége, hogy a rendőrséggel egyidőben érkezik a bűntettek helyszínére, hamar híressé tette őt. Bármely más fotósnál jobban dokumentálta a bűnözést, a keserűséget és a század közepén élő New York-i társadalmat. A Flash nemcsak magát a fotóst ábrázolja – mind hibáival és lenyűgöző tehetségével együtt, valamint hatalmas étvággyal a nyilvánosság és a nők terén - hanem a lenyűgöző kort és helyet is, amelyben élt. A bevándorlótól az újonc művészig – New York veszélyes utcáitól Los Angeles-i hírességek világán át, majd az európai kísérleti fényképezés és filmkészítés késői fázisában – Weegee olyan életet élt, amely méltó volt dokumentációra, csakúgy, mint az általa rögzített jelenetek. A Flash soha nem látott és elképesztő betekintést enged a mára már újítónak és úttörőnek számító, mind művésznek és újságírónak tekintett ember életébe, akinek fényképeit a városi élet valaha készült legerősebb felvételei között tartják számon.

WEEGEE AND NAKED CITY
Kiadó: University of California Press, 2008
Oldalszám: 144 oldal
Kötés: puhatáblás
ISBN: 9780520255906
Nyelv: angol
Ár: 9.900,- Ft 

weegee-naked-city.jpg

Arthur Fellig Weegee néven vált ismertté és 1945-ös könyve, a Naked City – Manhattan bűnözésével, tömegével és borzalmas éjszakai életének szeszélyes bulvár jellegű képei -szinte egyik napról a másikra megváltoztatta az uralkodó újságírói gyakorlatot. Ebben a kötetben két művészettörténész, Anthony W. Lee és Richard Meyer, teljesen más szemszögből vizsgálja Weegee-t és könyvét a fotográfia és modernizmus tükrében. Meyer gondosan elemzi a képeket, és azt hogyan vált elválaszthatatlanná Weegee fotózási gyakorlata a saját nyers személyiségétől. Lee élénk képet fest az 1930-as és 1940-es évek New York baloldali újságírói világáról, és arról, hogy ez miként befolyásolta a fotós látásmódját. A kötetnek köszönhetően a Naked City fényképei visszakerülnek az újságok és magazinok világába, ahova eredetileg is szánták őket, és nyomon követik a furcsa folyamatot, hogyan jutottak be a leghíresebb felvételek – vérrel, gúnnyal és szenzációs bűnözéssel – a múzeumba.

WEEGEE (PHOTOFILE)
Kiadó: Thames and Hudson, 2006
Oldalszám: 144 oldal
Kötés: puhatáblás
ISBN: 9780500410707
Nyelv: angol
Ár: 4.900,- Ft 

weegee-photofile.jpg

Arthur Felliget karrierje kezdetén egyszerű bulvárfotósnak tekintették, aki szörnyű és megdöbbentő felvételeket készít. Mára elismert művészként, illetve fényképészként él a köztudatban. Nemcsak halált és katasztrófákat örökített meg, hanem embereket, az őt körülvevő helyeket, épületeket, amelyek nélküle örökre feledésbe merültek volna. Weegee a mai Ukrajna területén született, de családja már tíz éves korában New Yorkba költözött, ahol később minden idők legnagyobb bűnügyi fotósává vált. Ő volt az egyetlen, aki engedélyt kapott arra, hogy gépkocsijába rendőri rádiót telepítsen, egyik New York-i városrészből a másikba követve a bűntettek helyszíneit. A kötet magában foglalja a gyilkosok, az elesett gengszterek és a balesetek áldozatainak megdöbbentő, drámai képeit, valamint a kívülálló New Yorkiak intim, gyengéd felvételeit. A könyv a New York-i éjszakai élet gyűjteménye, mely nagyszerű bevezetés Weegee groteszk világába.

Ne feledd! A Mai Manó Könyvesboltban ezen a héten (2018. november 21-25. között) szerdától vasárnapig 10% kedvezménnyel vásárolhatsz, ha a fizetés előtt jelzed, hogy a Blogról érkeztél.

Mai Manó Könyvesbolt

1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: 0630 505 0622
E-mail: bookshop@maimano.hu