A HÉT FOTÓSA: Anton Corbijn, az egyik leghíresebb sztárfotós

A HÉT FOTÓSA: Anton Corbijn, az egyik leghíresebb sztárfotós

2018. november 28. Mai Manó Ház

Az 1955-ben született Anton Corbijnt talán már nem kell bemutatnunk blogolvasóinknak, hiszen ikonikus sztárportréival, legendás videoklipjeivel (Nirvana - Heart Shaped Box, Metallica - Hero of the Day, U2 - One és a Depeche Mode - Behind the Wheel) örökre beírta magát a popkultúra nagykönyvébe.
Fotóinak stílusát az anyagszerűség és a testi közvetlenség hatását keltő szemcsés előhívás, az elmosódott, homályos kontúrok, az árnyékba süllyedő vonások, az eltakart vagy elfordított tekintet, a kéz kiemelt szerepe, valamint a meghökkentő, szokatlan kompozíció teszi különlegessé. Munkásságán keresztül Corbijn különböző társadalmi és pszichológiai jelenségeket is vizsgál, amelyek a sztárhoz mint fogalomhoz kötődnek. A korai fekete-fehér, valamint az úgynevezett Star Trak sorozatban a sztárságot mint életformát, vagy mint pszichológiai állapotot kérdőjelezi meg. - olvashatjuk a port.hu oldalán. 
Képei más „híresember-képekhez” képest nem csupán különlegesek, de lényegüket tekintve is mások. Fotóalanyaira eleve nem úgy tekint, mint hírességekre, a híresség intézményétől és az egész e körül uralkodó cécótól igyekszik elszakadni, de akiket lefotóz, azokat szereti és ismeri. Képei nem valamiféle speciális technika vagy formanyelv miatt átütőek, hanem mert megdöbbentően autentikusak. Gyakorlatilag nem is „kívülről” készülnek, alanyaira teljesen ráhangolódik, együtt úszik velük, mint egyik delfin a másikkal, egyik művész a másikkal. - írta Jósvai Péter az Artmagazinban.
Mivel ezen a héten Corbijn Clint Eastwoodról készült ikonikus felvételét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben újabb sztárportrékat mutatunk be.

(forrás: zeno-x.com; artmagazin.hu)

Az A. Somebody című sorozathoz Corbijn különleges önarcképeket készített a kétezres évek elején szülővárosában, a Hollandiában található Strijenben. A fotográfus tőle szokatlan módon a fényképezőgépet maga felé fordította és már elhunyt hírességeknek beöltözve készítette el képeit. Corbijn a fotókon a megjeleníteni kívánt sztárok ruházatára is ügyelt és gyakran a rájuk jellemző mozdulatokat, arckifejezéseket is imitálta. A sorozat képeiből ITT találsz egy válogatást.