Egy 75 éve készült fotó története - Weegee: A kritikus, 1943. december 6.

Egy 75 éve készült fotó története - Weegee: A kritikus, 1943. december 6.

2018. december 06. Mai Manó Ház

A kritikus, Weegee egyik híres képe - mely a Mai Manó Házban is látható 2019. január 20-ig - pontosan 75 évvel ezelőtt, 1943. december 6-án készült Washingtonban. A fekete-fehér kép középpontjában két jómódú, idősebb nő látható, akikhez oldalról egy részegnek tűnő nő kiabál valamit.
Mrs. George Washington Kavanaugh és Lady Decies éppen a Metropolitan Opera Diamond Jubilee eseményére tartott, mikor Weegee lefényképezte őket. Egy 1945-ben a WEAF nevű New York-i rádióban elhangzott interjúból kiderül, hogy a történéseket Weegee igencsak befolyásolta.
Az interjú Weegee asszisztensével, Louie Liottával készült, aki elmesélte, hogy Weegee megkérte, hozzon valakit a Bowery környékén található bárokból. Olyan személyt akart, akinek társadalmi státusza alacsonyabb az Opera közönségénél. Liotta végül egy részeg nőt talált, akit a vörös szőnyeg mellé állítottak. Weegee csak ezután kezdett el fényképezni. Három-négyszer is vakuzott, az asszisztens a beszámolója alapján "majdnem megvakult, olyan volt az egész mint egy robbanás." 
Weegee eredetileg a Fashionable People címet adta a képnek, ám az végül a The Critic címen vált ismertté. A felvételt a Time magazin szerkesztői 2016-ban a világ 100 legmeghatározóbb fotójának listájára is beválasztották.

A képre kattintva megtekintheted az eredeti verziót és a kép szerkesztett változatát is.

(forrás: maimano.hu; time.com)

Gyertek el hozzánk a Mai Manó Házba!