50 éve hunyt el Weegee, a 30-as évek New York-i éjszakai életének megörökítője

2018. december 26. Mai Manó Ház

Weegee, eredeti nevén Usher Fellig, zsidó bevándorlók gyermekeként 1899-ben született a mai Ukrajna területén található Lembergben. Édesapja 1906-ban érkezett az Egyesült Államokba, majd 1910-ben a család többi tagja is az USÁ-ba emigrált és New York Lower East Side negyedében telepedtek le. Keresztnevét szülei ekkor Arthurra változtatták. Weegee 1913-ban otthagyta a tanulmányait és egy vándorfényképésznél kezdett el dolgozni segédként. Négy évvel később, alig tizennyolc éves korában elhagyta a szülői házat és nagyon szegény körülmények között a nap folyamán megszerzett szerény jövedelméből élt. Ekkor még az éjszakákat vasútállomásokon és hajléktalanszállókon töltötte.
1918-tól a Ducket & Adler fényképész stúdióban alkalmazták, majd 1924-től Az ACME Newspictures képes hírújságnak kezdett el dolgozni. Weegee 1935-ben már szabadúszó fényképészként folytatta karrierjét, egyszerre több helyi, illetve országos lapnak dolgozott. Ő volt az egyetlen újságíró New Yorkban 1938-ban, akinek engedélye volt olyan hordozható rövidhullámú rádió használatára, ami a rendőrség által használt sávot is tudja fogni. 1940-ben vette fel a Weegee nevet, majd a negyvenes évek végén a legtöbb fényképének hátoldalát „Weegee a híres” bélyegzővel látja el. Beceneve, később művészneve az „Ouija-tábla” amerikai kiejtéséből származik. Sokan azt gondolták, hogy Fellig spiritiszta Ouija-táblát használ, azért ér oda a rendőrség előtt a bűntettek helyszínére (valójában állandóan a rendőrségi rádiót hallgatta).
1941-ben nyílt meg Murder is my Business című kiállítása New Yorkban, ugyanebben az évben 16 mm-es filmezéssel kezdett el kísérletezni. 1943-ban öt képét megvásárolta a New York-i Museum of Modern Art. Ezeket a munkáit a múzeum az Action Photography című kiállításon mutatta be. Weegee első fényképészeti albuma 1945-ben Naked City címmel jelent meg. Egy évvel később második albuma Weegee’s People címmel is megjelent, ezzel egyidőben kezdett oktatni a The New School for Social Research tanáraként. Ekkor már Hollywood is foglalkoztatta, mint színészt és műszaki tanácsadót. Ennek köszönhetően 1947-ben Hollywoodba költözött, miközben a Naked Hollywood című könyvéhez gyűjtött anyagot.
1948-ben jelent meg első saját filmje Weegee’s New York címmel, és a Museum of Modern Art-ban megrendezett “50 Photographs by 50 Photographers” című kiállításra Edward Steichen kurátor az ő képét is beválogatta. 1952-ben visszaköltözött New Yorkba és hírességekről, politikusokról készített torzított portrékat. Évekkel később is foglalkoztatják a torzítások és egy különleges kaleidoszkóplencse fejlesztésébe kezdett, amit később Weegee-scope-nak nevezett el. 1961-ben Weegee by Weegee címmel életrajzi kötetet adott ki és 1964-ben Weegee’s Creative Photography címmel jelent meg az életének utolsó albuma.
Weegee karácsony másnapján, 1966. december 26-án hunyt el New Yorkban. 

A Mai Manó Házban 2019. január 20-ig tekinthető meg a WEEGEE A HÍRES, 1935-1960 kiállítás, melynek 104 kiállított képéből most megmutatunk egy válogatást. 

(forrás: maimano.hu)

WEEGEE – A HÍRES, 1935–1960
Mai Manó Ház, Budapest, 1065, Nagymező u. 20.
2018. október 18. - 2019. január 20.
Kedd - vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Baki Péter

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása